Дни след като приключи мандата си като председател на Камарата на общините, Джон Бъркоу описа Брекзит като най-голямата грешка, която Великобритания е направила след Втората световна война, пише днес "Гардиън".

Бъркоу, който беше постоянно обвиняван в пристрастие от депутатите, подкрепящи Брекзит, през мандата му на председател на Камарата, произнесе прощална реч пред Международната прес асоциация, разкривайки, че е за оставане в ЕС.

“Не мисля, че това помага на Обединеното кралство. Брекзит е най-голямата грешка на тази страна след войната. Уважавам министър-председателя (Борис) Джонсън, но Брекзит не ни помага. По-добре е да бъдем част от властовия блок (на ЕС)", каза Бъркоу, цитиран от журналистката Антонела Гуерера от италианския всекидневник "Република", която взе участие в събитието в Лондон.

Бъркоу обаче отхвърли идеята, че той е блокирал Брекзит, настоявайки, че парламентът, а не той е предотвратил това Великобритания да напусне по-рано.

Бившият председател се оттегли като депутат, след като е представлявал избирателния район Бъкингам като консерватор от 1997 година насам. Той възнамерява да публикува книга за живота си догодина и се очаква да се присъедини към доходоносен кръг от оратори.

През десетилетието на председателския стол Бъркоу защитаваше правата на депутатите от задните банки (вътрешнопартийните опозиционери - б.р.), като направи спешните въпроси важна част от парламентарния ден.

В последните месеци той беше обвиняван от "огъване" на правилата, за да позволи депутати от задните банки като Доминик Грийв и Хилъри Бен да ограничат пространството за маневри на правителството – включително с приемането на т.нар. закон "Бен", който принуди Джонсън да помоли за отлагане на Брекзит.

На днешната проява Бъркоу настоя:

“Уважавам министър-председателя и той има правото да прави това, което направи също в Камарата на общините. Но моята работа беше да отстоявам правата на Камарата на общините. Няма да се извинявам за защитата на правата на парламента".

И той отхвърли неотдавнашните коментари на главния прокурор Джефри Кокс, който описа Уестминстър (лондонския район и дворец, където  заседава парламентът - б.р.) като “зомбиран парламент”.

“Той има материалния недостатък, че изцяло греши”, каза той. “Парламентът изобщо не е позор и свърши работата си добре".

Бъркоу беше заменен като председател от лейбъристкия депутат Линдзи Хойл от Чорли в Ланкашиър.