Как са гласували граждание от Волуяк за кмет на столицата? Въпросът не би се появил, ако два дни преди кметският балотаж премиерът Бойко Борисов не бе споменал селото, което със статут за квартал на София, като място, където Мая Манолова правела "уйдурма", за която му бил съобщил член на нейния екип. Борисов обяви пред бТВ, че на "конспиративна среща" се уреждало "няколко групи роми бъдат снимани как отиват под строй да гласуват за Йорданка Фандъкова, това ще се качва в мрежите, няколко телевизии и така..." Целта пък била да се вреди на ГЕРБ.

Заради думите на Борисов граждани от Волуяк настояха за извинение лично от него. Заради същото интервю пък Манолова обяви, че ще го съди. И обясни, че "конспиративната среща" е била официално събитие от кампанията й. Пусна и клипове оттам. 

А "дребната" подробност е, че във Волуяк няма компактно ромско население.

Изборите за кмет не проведоха, резултатът е ясен. Как обаче са гласували според протоколите за кмет във Волуяк? Краткият отговор е - за Йорданка Фандъкова. По-дългият - на първият тур Фандъкова е фаворит убедително. На втория Мая Манолова скъсява силно дистанцията. 

Във Волуяк има три изборни секции. На първия тур избирателната активност средно за трите секции е около 50%. Гласовете са разпределени така: общо 615 бюлетини за Фандъкова, 265 бюлетини за Мая Манолова, по 100-ина гласа в секция за всички останали 17 кандидати за кмет на столицата - тоест общо общо около 300. Сред тях Борис Бонев е трети. 

На втория тур обаче се забелязва отлив от желаещи да подадат вота си. Само за седмица средно между 50 и 100 души в секция са се отказали да участват. Йорданка Фандъкова сваля резултата си - получава общо 562 гласа. Манолова пък го вдига - на 418 гласа.

Дали и каква роля е изиграл в това премиерът Бойко Борисов с изказванията си два дни преди балотажа - можем само да предполагаме.- няма как да знаем. 

А иначе - ГЕРБ е фаворит на избирателите там и при вота за общински съветници, а подредбата надолу е същата като резултата в София. Резултатите на партията са подобни и на местния вот през 2015 г., показва още справката.