Климатична стачка (climate strike) беше обявена за дума (словосъчетание по-скоро в този случай)на 2019 година на издателство "Колинс", съобщи "Гардиън".

Тази година понятието е използвало 100 пъти по-често в сравнение с 2018-а. Причина са протестите в цял свят с искания държгавните лидери да предприемат по-активни мерки за предотвратяване на негативните последици от климатичните промени. Тези протести станаха известни точно като климатични стачки. Техен вдъхновител стана 16-годишната шведска тийнейджърка Грета Тунберг. Миналата година тя започна всеки петък да стой пред парламент в Стокхолм в знак на несъгласие с пасивността на управляващите и в опит да привлече вниманието върху спешната нужда от повече усилия в борбата с климатичните промени.

Примерът ѝ се оказа заразителен  - той беше последван от ученици и студенти от много страни на най-различни места по целия свят - в Европа, САЩ, в Азия и Африка. На места в тези стачки за климата се включиха около 1 милион души, както беше в Италия през септември.

Всяка година авторитетното издателство прави преглед на масивен корпус, който се състои от 9,5 млрд. думи и изрази, за да избере 10 от тях, които смята за най-значими и определящи за дадената година.

Дефиницията на климатична стачка е "форма на протест, в която хората отсъстват от училище или работа, за да участват в демонстрации, в които се настоява за действия за спиране на климатичните промени". 

Изборът на издателството показва тенденция към понятия, свързани с екологични въпроси. Миналата година изборът падна върху "за еднократна употреба", което се отнася до пластмасови продукти като чаши, опаковки, прибори и т. н.

В речника на "Колинс" са добавени и понятията influencer (инфлуенсър - човек, чието мнение има значение пред определена аудитория), hopepunk (хоуп-пънк - телевизионен жанр, целящ да поражда оптимизъм и позитивно мислене), deepfake (дийпфейк - методика на синтез на изображения като лица на хора, основаваща се на изкуствен интелект и изключително реалистична), non-binary (небинарен - хора с неутрален пол, тоест, които предпочитат да не се идентифицират нито като мъж, нито като жена) и rewilding (в превод буквално: повторно населяване с диви животни или екологична концепция за поетапно връщане на дивите животни на онези места, на които те са били напълно изтребени от хората).