Тръмп е искал Зеленски да обещае, че ще разследва Байдън и Клинтън. Tова е съобщил заместник-асистентът от Държавния департамент на САЩ Джордж Кент пред комисията от Камарата на представителите, която води разследването за импийчмънт, предаде Асошиейтед прес.

"Президентът на САЩ искаше Зеленски да излезе пред микрофона и да каже разследвания, Байдън и Клинтън", твърди Кент. "На практика трябваше да има три думи в съобщението и това бе стенографията", допълни той.

Според него това е било условието на Тръмп, за да отпусне военна помощ, равняваща се на около 390 милиона долара.

Кент посочва, че Тръмп е искал Хилъри Клинтън да бъде разследвана заради президентската кампания през 2016 г. Става въпрос за слуховете, споделяни от държавния глава на САЩ и личния му адвокат Руди Джулиани, че Укайна е помагала на демократката, за да спечели изборите.

Кент изрази загриженост за "кампанията от лъжи" на Джулиани срещу бившата американска посланичка в Украйна Мери Йованович и уволняването на дипломатката. 

Дипломати като Йованович и Уилям Тейлър не са единствените, които са били загрижени за спирането на военната помощ за Украйна.

"Много сенатори, особено от републиканската страна", се обадиха и разговаряха с президента, сподели Кент и изброи лидера на републиканците в Сената Мич Маконъл и сенаторите Джим Инхоф и Роб Портман.

Според него дипломатите са много притеснени от смяната на политиката на САЩ спрямо Украйна, след като Тръмп става президент.

Кент твърди, че първоначално държавният глава не е искал да подпише поздравително писмо до Зеленски за избирането му през май.

"Той всъщност скъса писмото, което беше написано за него", припомни си той.

Все пак в края на срещата Тръмп е бил склонен да го направи и Гордън Сондланд - посланикът на САЩ в ЕС, му помогнал да изготви нова версия.

Демократите, които водят разследването, публикуват ключови преписи от интервютата при затворени врати в разследването за импийчмънт.

Те се подготвят за публични заседания със свидетели през следващата седмица.