"Висшият съдебен съвет (ВСС) носи отговорност пред обществото за оценката на професионалните и етичните качества на бъдещия главен прокурор."

Това заяви държавният глава Румен Радев в родното си село Славяново по повод отказа да подпише указа за назначаване на Иван Гешев за наследник на Сотир Цацаров.

Той уточни, че действията и мотивите му за решението да не одобри избора са изцяло в правомощията му, а сега на ход е ВСС. 

Заявката към момента е, че съдебните кадровици ще потвърдят избора на Иван Гешев с ново гласуване. При това положение пред Радев по закон няма опция за повторно вето и ще трябва да подпише указа за назначаване на нов главен прокурор.

Държавният глава не отговори на въпроса дали ако ВСС отново гласува за Гешев, ще сезира Конституционния съд за процедурата по избор. Радев призова да не се спекулира с темата и заяви, че не желае да влияе на процесите с прогнозни действия.

Румен Радев потвърди намерението си да организира среща между представители на парламентарно представените партии, ръководството на ЦИК и органите на реда във връзка с нарушенията на местните избори.

„Над 600 000 недействителни бюлетини, множество сгрешени протоколи от секционните избирателни комисии, множество сигнали за купен вот и изчезнали преференции. Това не може да бъде оценка за нормалното провеждане на един изборен процес. Всичко това ерозира доверието в изборите и отблъсква гражданите от урните. От това страда  демокрацията”, категоричен бе президентът.

За организирането на срещата той говори още в деня на балотажа, а това предизвика премиера Бойко Борисов да обвини държавния глава, че агитира против ГЕРБ в изборен ден. За кога се планира въпросната дискусия все още не е ясно, защото трябва да бъдат събрани достатъчно данни, те да бъдат анализирани, за да може да има и рационални предложения, уточни президентът.

Президентът Радев е в селото на родителите си Славяново за литургия по случай храмовия празник на местната църква "Св. Архангел Михаил". Литургията е отслужвана от Старозагорския митрополит Киприан. По-късно се очаква президентът да говори пред жителите на селото.