Съмнителни ТЕЛК решения, издадени на председателите на двете лекарски комисии, които се занимават с удостоверенията и на началника им - директорът на държавната болница в Пазарджик д-р Васил Вълчев показа Нова тв в разследване на завърналия се в медията журналист Васил Иванов. 

Според показаните във видео материала снимани документи удостоверенията на тримата лекари са за високо ниво на инвалидност, а сигналът за тях е получен в телевизията от лекарка - бивш член на ТЕЛК комисия. Тя решила да провери случаите - както сама твърди, след като "в болницата се говорело".

Въпросните удостоверения дават право на пенсия за инвалидност. 

Според материала, излъчен по Нова тв, за нередности в ТЕЛК д-р Вълчев получавал сигнали, но не реагирал. 

Според проверката на Нова тв председателят на едната лекарска комисия - д-р Снежана Кабаджова, е със 75% увреждане заради калцификат в мозъка, което създава проблем с пазенето на равновесие. Като доказателство за обратното екипът я снима как се движи, но не разговоря с нея. Решението е пожизнено, докато повечето хора с уврежданя трябва да се явяват пред комисия през две години, се твърди в репортажа.

Пожизнено е ТЕЛК решението и на председателя на другата ТЕЛК комисия в лечебното заведение - д-р. Ангел Генов - с диагноза за 57% загуба на слуха, се твърди в разследването. Васил Иванов разговаря с лекаря, след като го причаква пред дома му. Разговорът не е много по същество, става ясно от излъчения материал, от който се вижда, че медикът чува името си, казано от Иванов, без затруднения. 

Документът на д-р Вълчев за инвалидност пък бил от 2016 г. и в него пише, че има проблем с ахилеса и сменена тазобедрена става, се твърди още в репортажа. Увреждането е 82% според удостоверението. Лекарят не отговаря на въпросите на Иванов за случаите с решенията за ТЕЛК.

И двамата записани не отричат изрично, че на тяхно име има издадени удостоверения за увреждания.

От репортажа не става ясно дали е потърсено мнението на Министертвото на здравеопазването, въпреки че пазарджишката болница е държавна. Не става ясно и дали са сезирани компетентните органи по разказаните случаи, нито дали в лечебното заведение е имало назначени проверки - преди това или заради конкретните казуси.