Китайският гигант за електронна търговия AliBaba постави нов рекорд на продажбите на "SinglesDay" - най-голямото 24-часово събитие в света за пазаруване и намаления. Брутните числа за различните сделки, сключени във всички платформи на компанията, показват, че тазгодишните продажби са надминали миналогишните от над 30 млрд. долара и продължават да нарастват, предава CNBC. Засега не е ясно с колко точно.

Т.нар. "SinglesDay" е шопинг ден, популярен сред младите китайци, които празнуват това, че все още не са семейни. Датата - 11 ноември е избрана, заради цифрата "1", която според организаторите напомня на индивидуалността на хората. Освен като "SinglesDay", денят е популярен и с друго име - Double 11 - просто заради датата - 11.11. По време на денонощния период, който традиционно започва в полунощ в Сингапур и Хонконг, AliBaba предлага огромни отстъпки на своите сайтове за електронна търговия. 

Продажбите през миналата година надхвърлиха разходите на потребителите на "Черния петък" и "Кибер понеделник" в САЩ взети заедно. За да ускори продажбите, Alibaba разшири броя на предлаганите отстъпки в рамките на тазгодишното събитие и постави сериозен акцент върху живото предаване чрез своите платформи, за да помогне за продажбата на стоки. 

Общо взето ситуацията изглежда по следния начин - популярна онлайн личност говори със своите фенове на живо, докато представя определен продукт. Например миналата сряда, в специално записано промо, американската лайфстайл звезда Ким Кардашиян обяви, че нейната марка за аромати KKW ще бъде налична за продажба на една от платформите на AliBaba. 

Новият рекорд на компанията идва на фона на продължаващото забавяне на китайската икономика и засилената конкуренция от страна не други местни играчи. Въпреки че AliBaba е практически "лицето" на "SinglesDay", то други компании все повече се опитват да отхапят парче от баницата - JD.com i Piduoduo. 

Очаквано - най-силни продажби регистрират китайските мобилни телефони с включена 5G версия на устройствата - доста модели на Huawei, както и някои от новите модели на Iphone.