„Трудният избор на главен прокурор се изразява в това, че прокуратурата в последните години ефективно противодейства на престъпността. В това, че засегна много и сериозни икономически интереси за милиарди. Защото бяха повдигнати обвинения на олигарси, някои от които още са в арестите.“

Това коментира  Иван Гешев – единственият кандидат за главен прокурор, преди научната конференция за противодействие на корупцията, организирана от Югозападния университет в Благоевград.

Той допълни, че "някои хора се страхуват от закона", цитира го agencia.bg/

За щастие това е малък кръг от хора, защото от закона могат да се страхуват тези, които нямат практиката да го спазват.

Гешев отказа да коментира връщането на кандидатурата му от президента. Но благодари на Радев, че е спазил конституцията, произнесъл се е в обозрим срок и е изтъкнал какви, според него са причините да върне указа.

Според Гешев просто се търси начин да се провали процедурата и определена кандидатура. Но и нещо повече...

"Силно се надявам, че не се цели съзнателно дестабилизирането на прокуратурата и институциите, на цялата правоохранителна система. Надявам се, въпреки че вече почвам да имам съмнения", допълни той.

Пред медии в югозападния град той обяви, че не се притеснява от нищо и това се видяло на "10-часовото изслушване" - така той нарича процедурата по гласуването му във ВСС, която мина.

Според почти сигурния бъдещ главен прокурор, на изслушването всеки български гражданин е можел да си изгради впечатление за работата му.