Още в 9:00 - час преди днешното заседание на Пленума на ВСС за прегласуване на главен прокурор, на паркинга зад Централните хали се забелязваха компактни групи граждани. Анонимни организатори им даваха команди накъде да бъдат дислоцирани - "отиваме към Съдебната палата...".

Нарежданията се изпълняваха мълниеносно и мълчаливо.

Както Клуб Z вече писа, драконовски мерки за сигурност бяха преградили карето от улици около "Екзарх Йосиф", където се помещава Висшият съдебен съвет.

Този път стандартните протест и антипротест бяха отделени от полицейски буфер около 50 м.

От страна на ГД "Боец" се чуваше "Гешев е позор". Отсреща беше т. нар. Марш за законността на "Пик".

Полицията обаче - за разлика от избора на 24 октомври, бе извела и куче за справяне с масовите безредици.

Вече по традиция имаше заплахи за бомби към съвета, но този път цели две - от снощи и от тази сутрин. Правосъдният министър Данаил Кирилов ги съобщи за сведение, но заседанието продължи.

"ПампеРуски подлоГешев Вън!"

Това е един от плакатите, издигнат от събралите се стотици граждани на протеста, организиран от "Боец".

 

И друга част от народното творчерство:

 

За разлика отпреди две седмици недоволните от избора на Гешев за главен прокурор се намираха близо до сградата на ВСС. Протестът мина на фона на българска и западна рок музика.

"Това е назначение на Делян Пеевски, чието назначение досега бе Цацаров", изтъкваха ораторите на протеста. И посочиха, че "стремителната кариера на Гешев" е започнала с делото за КТБ, като за прокуратурата инициалите Д.П. в документацията на фалиралата банка не означават нищо.

"Политиците не могат да бягат от отговорност за избора на Иван Гешев", призова Велислав Величков от "Правосъдие за всеки". Той изтъкна, че във ВСС има 11 души, избрани от всички партии в парламента, като ги изброи поименно и разказа накратко биографиите. Величков обобщи, че Гешев е кандидатура на ДПС, която се подкрепя от ГЕРБ, БСП и "Обединени патриоти".

Босия: Гешев е маникюрист, прави маникюра на властта.

"Някои казват, че Гешев е юрист. Той е юрист само донякъде, защото е маникюрист, прави маникюра на властта." Това каза Николай Колев-Босия.

Николай Колев-Босия с домат в ръка.

На протеста на тонколони се чуваше как тече заседанието на ВСС.

Яйца и кисело мляко по ВСС

Към 12 часа млада жена започна да хвърля яйца по сградата. Протестиращите я аплодираха, полицаите не реагираха. По-късно натам полетя и кофичка кисело мляко.

 

И Манолова

На протеста срещу Гешев се появи и бившият омбудсман Мая Манолова, заобиколена от своя екип.

Мая Манолова беше сред протестиращите.

 

Контрапротестът, организиран от "Пик", се намираше на същата улица, организацията му изглеждаше много по-слаба от предишния път, предаде репортер на "Клуб Z".

Куче и ескорт

Силите на реда отцепиха като за държавен глава пристигането на единствения кандидат Иван Гешев, който бе съпроводен от полицейски ескорт с мотори.

И ето Гешев пристига...

Главният прокурор Сотир Цацаров дойде далеч "по-скромно" - само със стандартната охрана от НСО.

Cотир Цацаров.

Пристигащите, които влизаха във ВСС от страничен вход, бяха освиркани от събралите се протестиращи.

"Гешев е истински човек!"

А ето ги и поддръжниците на Иван Гешев, които този път бяха сменили "Гешев е радост!" с "Гешев е истински човек!":

 

Следете протеста и т.нар. контрапротест: