15 държави, сред които огромни икономики като Канада, САЩ и Австралия, ще търсят обезщетения от Великобритания и Европейския съюз заради продължаващото протакане на "Брекзит". Според властите в тези страни кризата е довела до сериозни търговски смущения точно преди Коледа, която се отразява негативно на собствените им икономически показатели, съобщава европейската секция на Politico.

Според източник на изданието недоволните държави вече са изразили своите желания пред Световната търговска организация по време на една от последните срещи на Съвета към институцията. 

Най-засегната от продължаващата несигурност около "Брекзит" остава Австралия. Тя е един от големите износители на говеждо и овче месо в света и продава изключително именно във Великобритания и ЕС. Според представителите на Канбера малко преди Коледа износът практически е преустановен, а това създава тежки дисбаланси и дефицити в сектора. 

САЩ, Канада и островната Нова Зеландия пък са изразили опасения за бъдещето на свободните търговски процеси, имайки предвид желанието на Лондон да се обърне отново към бившите си колонии като стратегически партньори след напускането на блока. Според тях обаче, ако ЕС и Великобритания не стигнат до задоволителна договорка, има опасност от създаването на "митническа каша", която да повлияе на световните търговски процеси. 

Според източника на изданието 15-те държави са поискали от Брюксел и Лондон да направят всичко възможно да отворят пазарите си като компенсация за забавените сделки от последните две години. 

Някои от представителите на блока пък опитали да гарантират пред своите партньори, че разговорите ще продължат и че се търси максимално добро решение на ситуацията. 

Въпреки това обаче на политическо ниво ситуацията изглежда не се променя. Вчера Европейската комисия съобщи, че завежда наказателна процедура срещу Великобритания заради отказа й да предложи еврокомисар.

От ЕК са изпратили до Лондон писмено заявление, че по този начин се нарушават задълженията по Договора за Европейския съюз (ДЕС). Брюксел е дал срок на властите на Острова да отговорят до 22 ноември. Срокът е толкова кратък заради нуждата новата Комисия да встъпи в длъжност възможно най-скоро.

От ЕК изтъкват, че Великобритания не е спазила задължението си да не оправдава с пречки в националното си законодателство неизпълнението на европейските правила. Така комисията отхвърля довода на Лондон, че не предлага еврокомисар заради очакваните предсрочни избори на 12 септември.

Ако Обединеното кралство не изпрати отговор или ако отговорът не е задоволителен, Комисията ще продължи със следващите стъпки по наказателната процедура. Ще последва мотивирано становище от нейна страна.

Неизпълнението на задачата обаче може да коства на Брюксел висока политическа цена - изборът на новата Еврокомисия отново е пред провал и тя може да встъпи в длъжност чак след Нова година.