Част от бронзовата композиция на Петко и Пенчо Славейкови от емблематичния площад изчезна. Синът остана без бастуна, на който се подпираше. Без него ръцете на Пенчо тази вечер стояха необичайно, сключени като за молитва.

Вандализмът сполетя композицията на Георги Чапкънов само около шест месеца след като бе поставена на обновения площад „Славейков“. Пейката с двамата поети бе посрещната с любов от хиляди столичани, а за туристите отново стана любимо място за снимки. Мнозина софиянци са така привързани към тази творба, че не приеха добре промяната с бронзовата сянка под пейката, матирана до блясък.

По-късно кметицата на София Йорданка Фандъкова заяви във Фейсбук, че вече е поръчан нов бастун за статуята. Проверяват се и записите от камерите на площада, за да се установи точно кога е откраднат.

 

 

Бастунът на Пенчо Славейков не за първи път става жертва на подобно отношение. Преди години хулигани го бяха огънали – оттогава на статуята не бе посягано.

На по-малко от 100 метра от площад „Славейков“, в Такевата градинка, преди години изчезна друго произведение на Чапкънов – „Отвличането на Европа” (женска фигура върху бик). От известно време скулптурата отново е върху чешмичката в оригиналния си вид, но някой е покрил част от женската фигура с жълта боя.

А на стотина метра от Такевата градинка, пред входа на ул. „Ангел Кънчев“ № 3 отново Георги Чапкънов бе украсил стълбите, водещи към входа на кооперацията, с бронзов бръшлян, из който се криеха гущерчета, птички и други дребни фигурки. Те започнаха да изчезват една по една, докато накрая авторът бе принуден да демонтира опосканото си произведение.

(Клуб Z напомня, че докато се реновира сградата на бившия нотариат на "Попа" за новата антикорупционна комисия КПКОНПИ, оттам пък изчезна барелефът на Джон Ленън.)

"Площад Славейков"