Постоянният представител на България към Съвета на Европа – посланик Катя Тодорова, е изпратила отговор до Съвета на Европа по казуса с натиска в БНР и опита да бъде отнет съдебния ресор на журналистката Силвия Великова. 

В писмото, адресирано до Матияс Груден, се посочва как се е развил казусът – от спирането на програма „Хоризонт“ на 13 септември, през проверките на Съвета за електронни медии и на прокуратурата до уволняването на генералния директор на БНР Светослав Костов. Но е пропусната една много важна подробност – нито веднъж не се споменава, че кризата в БНР е станала във времето на избор на нов главен прокурор. Не се казва друго - това, че самият Костов споменава, че натискът върху него е бил от хора извън БНР. А по-късно се появи информация и за действащи депутати. 

Посланик Тодорова посочва, че информацията в писмото е подадена от властите в България. 

Съветът на Европа беше сигнализиран от международната организация Асоциация на европейските журналисти, която има клон и в България. Сигналът беше изпратен до платформата за бързо реагиране при нарушения на свободата на словото.

Там партньори на платформата са всички големи организации, защитаващи свободните медии в Европа, а от Съвета на Европа имат ангажимента да изискат обяснение от българските власти и да следят как се развива случаят.