Германското правителство прие закон за борба с климатичните промени. Той предвижда въвеждането на такса за отделяне на СО2 в транспорта и при сградите. Също така с него ще бъде намален ДДС върху билетите за влак, а ще бъде вдигната цената на самолетните билети за вътрешни полети. Предвижда се субсидиране на санирането на сгради и на разходите на хора, отиващи на работа с транспорт.

С този закон Германия се задължава да похарчи 54 милиарда до 2023 година, с които да намали вредните си емисии. Целта е през 2030 година те да са 55% от нивото им от 1990 година.

Същевременно стана ясно, че въпреки навлизането на Европа в рецесия, Германия и тази година ще завърши с бюджет с черна нула, тоест без никакви дългове, а дори с излишъци. В края на годината бюджетът ще има излишък от 10 милиарда евро повече от очакваното. Това се дължи на добрите постъпления от данъци, както и на ниските лихви. Причина за попълването на бюджета е покачването на покупателната стойност на германците, което носи и доход от ДДС. Другото обяснение е в покачването на заплатите, което увеличава и данъчната тежест върху им.