Фейсбук подготвя приложение, с което ще може да разменяте анонимни съобщения от профила си в социалната мрежа, пише в. "Ню Йорк Таймс". То ще има и мобилна версия и се очаква да бъде пуснато през следващите седмици.

Програмата е в противовес с досегашния подход на мрежата, която залага на създаването и поддържането на онлайн идентичност.

"Това е нещото, което ни прави специални", каза наскоро Крис Кокс, главният продуктов мениджър на компанията. "Нашата услуга се разграничава от останалия интернет, където псевдонимите, анонимността или случайно избраните имена бяха социална норма", обясни той.

Разработването на проекта е ръководено от Джош Милър, който влезе в компанията, след като тя купи създаденото от него приложение Branch за малки дискусионни групи.

Според запознати, приложението ще позволи на фейсбук потребителите да използват различни псевдоними, с които да дискутират теми, в които им би било неудобно да участват с истинските си имена.

От "Фейсбук" отказват информация за проекта. Не е ясно дали с това приложение ще могат да се разменят снимки и как и дали то ще се свързва с мрежата от приятели.

Анонимните онлайн разговори са нещо типично за интернет. Например, огромната онлайн общност Reddit дава възможност на всеки потребител да използва псевдоним. Наскоро създадени системи за съобщения като Secret и Whisper се радват на голяма популярност, защото при регистрация не искат истински имена.