Учени от Съсекския университет във Великобритания демонстрираха холограмна технология с тактилна обратна връзка, съобщи Engadget.

Или по-простичко казано - триизмерна проекция, която можеш да пипнеш. 

Тя се вижда от всякакъв ъгъл и работи без допълнителни екрани. Във визуалната част няма нови технологии - подобни холограми с помощта на RGB светодиоди има от години.

Британските учени обаче са добавили тактилност - т.е. възможността да пипнеш холограмата и да усетиш границите й. Това става с помощта на вибрации от звукови вълни, които улавят и държат миниатюрни предмети във въздуха. През 2016 г. японски учени отново ползваха звукови вълни, за да дадат тактилност на холограма, но през отделна кутия, а не върху самият образ.

Тази технология досега беше употребявана за други цели. Но от десетилетия е факт в научната фантастика като метод за осезаеми холограми.

В добавка, контролът върху частиците е прецизен и те достигат вертикална скорост до 9 м/с и хоризонтална до 4 м/с, т.е. човешкото око възприема това като пълноценен образ. На камера обаче ефектът няма да е толкова добър.

Разбира се, подобни тестове сега са чисто експериментални и представляват създаване на прости форми във въздуха. След десетилетие-две обаче могат да се превърнат в масова технология.