Прокуратурата образува наказателно производство срещу неизвестен извършител за случая с 13-годишната Ана-Мария от 4-о помощно училище в София. Проверката е с днешна дата и е по член 150 от НК за "блудствено действие срещу малолетен с употреба на принуда".

"Данните по никакъв начин не са категорични и безспорни. Няма данни че такива блудствени действия избощо са били осъществени, но по-добре  да пристъпим бързо към наказателно производство.", каза зам-районният прокурор на София Стефан Милев.

Той окачестви събраните досега при предварителната полицейска проверка факти като "дума стрещу дума", и поясни, че досега има единствено твърдения на родителите срещу твъдения на персонална на Четвърто помощно училище. Защо все пак се образува дело, прокурор Милев поясни така:

"Съгласете се, че няма житейска логика първо полицяита да прави някакви действия и после в прокурорската проверка пак да ги повтаряме, особено като става въвпрос за дете в такова състояние." 

Според прокурора органите на 6-о РПУ са действали максимално бързо и адекватно още от следващия ден след подаването на жалбата на майката - 24-и септември. До сега полицията е снела обяснения от песонала, иззета е медицинска документация за социалните навици на детето, взети са и камерите от школото. Милев обаче подчетра, че още не се знае дали те избощо са работили, дали са записвали 24 часа и т.н. 

"Фактите са абсолютно протичовречиви", повтори на няколко пъти той. 

На забележката на журналисти, защо майката казва, че от шесто РПУ не са ги насочили веднага към съдебен медик, който да установи състоянието на детето той отговори: 

"А вие сигурни ли сте, че не са ги упътили?"

Въпреки забавянето от 20 дни, прокурорът каза, че всяко нещо може да се  докаже, стига да има извръшено престъпление.

Както Клуб Z писа по-рано днес всичко по това дело най-вероятно ще се решава от експертизите - съдебно-психиатрична , съдебно-медицинска , сексологична , техническа експертиза на камерите, освидетелстване на самото дете.