"Кое отворено писмо? На кой да се извиня?"

Така Иван Гешев отговори на репортери в Русе на въпрос притеснява ли го позицията, подписана от над 100 (вече) съдии, които настояват за извинение от министър Данаил Кирилов и апелират дори за дисциплинарно дело срещу самия Гешев заради реплките им по врме на прегласуването му за главен прокурор в четвъртък.

"Е, какво е поведението ми!? Прочетох, че някой иска да се извиня... Не смятам да се извинявам на някой за това, че този някой няма чувство за хумор." 

 

"Иначе - дай боже и мен така да ме заплашват - че имам блестяща политическа кариера. Вие някакъв проблем в това виждате ли?", обърна се прегласуваният за нов главен прокурор към русенските репортери.

Клуб Z напомня, че острата реакция на обществото и съдиите дойде, след като при избора Дишева заяви, че се чувства пряко заплашена от новия обвинител № 1, който в почивката в присъствието на Сотир Цацаров и Георги Чолаков я "поздравил" и заявил, че я очаква блестяща кариера на общински съветник.

"След пресконференцията след гласуването ми дадох подробно изявление какво е казано, как е коментирано и т.н." (именно там Гешев се оправда, че се е шегувал и че много би се радвал да стане общински съветник, след като му приключи кариерата на прокурор - макар Атанаска Дишева да не е заявявала, че възнамерява да й приключва кариерата на върховен съдия, б.р.), заяви евентуалният бъдещ наследник на Сотир Цацаров.

Тук репортерка се опитва да му зададе въпрос за Цацаров и КПКОНПИ... Но Гешев продължава:

"...А това, което ще кажа, че принципно прочетох, че има становище на Асоциацията на прокурорите в България и колегите коментират, че не биха си позволили по никакъв начин да коментират който и да е избор, който се осъществява от колегите от съда.

А за мен е ясно, ако говорите за тази декларация, че тя е основно на членове на Съюза на съдиите в България." 

Тук го питат и дали не смята, че "предвид настроенията" е трябвало процедурата за главен прокурор да започне отчанало:

- Кои настроения - пита Гешев.

- Протести има засилени - отговаря репортерка.

- Ама вижте, в България винаги има протести за нещо. Това означава, че има гражданска позиция. Хората изразяват мнението си.

Едни харесват процедурата, други не я харесват. Вие смятате, че са големи (протестите, б.р.). Други смятат, че не са толкова големи, че има около 100 души на избора. Въпрос на гледна точка.

Всеки вижда каквото иска. Това, което мога да кажа, е ясно и съм го казвал много пъти. Никой не го интересува каква е Конституцията, какви са законите. Проблемът е, че една група политико-олигархична и т.н., която се притеснява от закона, защото няма практиката да спазва закона, просто не иска да има избор, който на нея не й харесва."

Той каза още:

"Някои от тези, които протестират, искрено вярват по някакви причини, че са прави - ок, не мога да им забраня. Други просто защитават определени засегнати от работата на прокуратурата интереси. Това е цялата работа!"  

И обобщи, "за да е ясно" на журналистите:

"Няма как един прокурор всички да го харесват! Няма как един главен прокурор всички да го харесват! Ако мен ме харесват като главен прокурор, значи нещо не е наред. Защото работата на прокурора е да прилага закона в наказателното преследване."

Той описа ефекта от работата си така:

"Сещате ли се какво е правила Специализираната прокуратура преди 2016 г. (когато го пратиха там, б.р.) и че съществува въобще? Не се сещате! А сещате ли се каква е СЕГА Специализираната прокуратура? И това не е самохвалство - това е констатация!"

Той обобщи, че на протеста срещу него при избора му втория път са били 60-80 души (но пропусна, че първия път при същинското гласуване бяха над 1000, б.р.).

"Аз, ако си събера приятелите, семейството - ще изкарам 100-200 души", пресметна сигурният нов главен прокурор.

Гешев направи изявлениятя си на Дунав мост по повод отчетена голяма пратка наркотични вещества.

Заловени са голямо количество наркотици в български микробус при опит да напусне България. В операцията освен митнически служители и прокуратурата се включва и ГДБОП. Водачът е 56-годишен мъж, който е задържан за 72 часа. При щателна проверка са открили тайници, в които са били укрити 184 пакета с хероин. Стойността на стоката е над 3 млн. лева. Тя е пътувала вероятно за Западна Европа.

Ето и изявлението му едно към едно пред журналистите в Русе: