Международната рейтингова агенция Мудис (Moody's) не очаква рецесия на световната икономика през 2020 година. Експертите й обаче отчитат засилване на рисковете за появата й на фона на търговския спор между САЩ и Китай, като и заради непредсказуемата политическа и геополитическа ситуация в света, предаде ТАСС, като се позова на днешен доклад на агенцията, съобщава БТА. 

"Макар "Мудис" да не очаква рецесия през 2020 година, рисковете за евентуална такава нарастват на фона на неизвестните около търговската политика, непредсказуемата политически и геополитическа среда, на фона на ограничените възможности за маневри във фискалната и паричната политика в страните с развита икономика, за да се предотврати бъдещ спад", се посочва в доклада.

Експертите на Мудис отбелязват, че рискът от рецесия ще остане повишен в Европа и САЩ, а същевременно в Китай вътрешното разпределяне на балансите ще продължи да създава проблеми в поддържането на бързия растеж на страната.

"Общият световен растеж ще остане слаб на фона на забавянето в САЩ и Китай, които са основни двигатели на световната икономическа активност. Глобалните условия за кредитиране през 2020 година ще отслабнат в резултат на увеличаващите се рискове от икономически спад, несигурността в търговската политика и последиците от непредсказуемостта на политическата и геополитическата среда. Световната икономика ще остане стабилна след рекордно ниския глобален растеж през 2019 година и сред рецесията през 2009 година", се твърди още в доклада.

Подобна прогноза - очертаваща рисковете и предричаща продължаващ слаб растеж, но без рецесия, направи и Бундесбанк за германската икономика - най-голямата е ЕС и определяща за стабилността на еврозоната. 

Докладът идва и в същия ден, в който Еврокомисията и правителствата на ЕС постигнаха в последния момент споразумение за бюджета на блока за 2020 г. В представения проект се набляга на възможността ЕС да насочи ресурсите си към важните за гражданите приоритети – климатичните промени, работните места, младите хора, сигурността и солидарността. Бюджетът за следващата година ще подготви също така прехода към следващия бюджетен цикъл, тъй като ще бъде седмият и последният в рамките на текущия дългосрочен бюджетен цикъл на ЕС за периода 2014-2020 г.