Избраният за председател на новата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер днес отрече, че словенската кандидатка за негова заместничка Аленка Братушек е оттеглила кандидатурата си след трудното й препитване в Европейския парламент в понеделник.

"Категорично отричаме това," каза Наташа Берто, говорителка на Юнкер. "Госпожа Братушек е кандидат за комисар от Словения и аз няма да спекулирам по никакви сценарии, докато Европейският парламент не се произнесе за изслушването й."

Че Братушек се е оттеглила, днес съобщиха зелени депутати в Европейския парламент. След Комисията и тя опроверга думите им във фейсбук, посочвайки, че нейни съперници в Словения пускат слуховете.

Либералката Братушек (44 г.), доскоро министър-председателка на Словения, беше номинирана за заместник-председателка на Комисията по бъдещия енергиен съюз. Много от участниците в изслушването й бяха недоволни, че не е показала достатъчно знания в бъдещото си досие и че не е отоговорила ясно на въпроси свързани с разследване за конфликт на интереси у дома срещу нея.

Управлявала по време на финансова криза, тя получи само 4 на сто на изборите през юни, но управлява служебно до сформирането на ново лявоцентристко правителство през септември. През това време се номинира сама за комисар не без участието на Юнкер, който настояваше за повече жени в екипа си. 

Лидерите на политическите групи в Европарламента тази вечер се очаква да решат как да постъпят с проблемните кандидати за комисари. Освен Братушек те включват британеца Джонатан Хил (капиталови пазари и финансови услуги), французина Пиер Московиси (икономически и парични въпроси), унгареца Тибор Наврачич (образование, култура, младеж  и гражданство) и испанеца Мигел Ариас Канете (енергетика и климат).

Хил се яви вчера на поправително прослушване, а Московиси и Наврачич трябваше да отговорят писмено на допълнителни въпроси. Депутатите изучаваха и декларацията за интереси на Канете, заради миналите му връзки с петролната промишленост в Испания.

"Ако другите кандидати са получили възможност за допълнително препитване, или разяснения, тя трябва да бъде дадена и на Братушек," каза пред Клуб Z европейски представител запознат с разговорите.

Берто не отказа да коментира, дали Юнкер би поискал това, посочвайки, че решението е в правомощията на парламента.

Според запознати възможните решения за Братушек включват новото правителство в Любляна да предложи друг кандидат, или тя да получи друг портфейл, без заместник-председателско място. Това обаче би означавало рисковани размествания в състава на новата комисия, който беше договорен с родилни мъки от партиите в Европарламента и от държавите-членки. Говори се и за евентуална смяна на ресора на Наврачич.