"Тотнъм Хотспър" освободи мениджъра си Маурисио Почетино и неговия щаб, обяви клубният президент Даниел Леви.

Аржентинецът изкара малко повече от пет години на поста. 47-годишният специалист направи "Тотнъм" един от най-силните отбори във Висшата лига и сред водещите в Европа.

"Шпорите" веднъж завършиха на второ място и два пъти на трето в Премиърлийг. Те стигнаха до финал в Шампионската лига през юни, но загубиха от "Ливърпул" с 0:2.

Този сезон обаче тимът се представя слабо в родината си. Заема 14-о място във Висшата лига и отпадна за Купата на лигата от "Колчестър".

Не е ясно кой ще замени Почетино.

Уволнението на наставника не е изненада. В последните дни британски медии информираха, че въпросът е не дали, а кога. Не само слабите резултати са причина.

В края на успешния минал сезон Поч, както го наричат феновете в Северен Лондон, поиска повече средства за селекция, за да може "Тотнъм" да достигне по-високо в развитието си. Не получи желаното и пролича, че това доведе до напрежение между него и Даниел Леви.

В последната година Почетино беше спряган за "Манчесър Юнайтед", а още отпреди това и за "Реал" (Мадрид).

В изявлението си бизнесменът казва, че бордът на клуба е взел решението много трудно и "неохотно", но все пак лошите резултати са подтикнали ръководството на предприеме смяната.

Леви благодари на треньора и асистентите му и заявява, че те винаги ще са добре дошли в "Тотнъм".

Легендата на "Тотнъм" Гари Линекер заяви в "Туитър", че клубът няма шанс да намери по-добър от Почетино. А бившият играч на клуба Джърмейн Джинас осъди решението на Леви. 

Други анализатори на Острова също се изказват против смяната.