Бившият здравен министър във втория кабинет на Бойко Борисов - Петър Москов, обяви, че неговата партия „Консервативно обединение на десницата (КОД)“ ще бъде различна от ГЕРБ и алтернативата, която се предлага вдясно.

В интервю пред бТВ Москов, който беше изключен от ДСБ заради желанието си да запази министерския пост през 2016 г., разкритикува управляващата коалиция и посочи, че ще се бори за гласовете на онези 300 хиляди десни избиратели, които са оттеглили подкрепата си от партията на Бойко Борисов.  

Москов цитира части от декларацията на първото заседание на Националното ръководство на КОД, проведено след излизането на съдебната регистрация на партията. 

„КОД ще работи за формиране на силна и идеологически единна дясна политическа формация, различна от ГЕРБ“, се казва още в първото изречение на документа. 

 

"В ГЕРБ познанието за същностната функция на държавата отсъства. Има липса на политическа воля, защото приоритетите на държавата са други. Г-н Борисов е казал, че основната му цел е да построи магистрала "Хемус" и не иска допълнителни главоболия по време на строежа", коментира Москов пред бТВ.

Той обясни, че амбицията на КОД е „да се превърне в незаобиколим фактор при съставяне на десни мнозинства в общинските съвети и националния парламент“.

По думите на Москов формацията е алтернатива на очевидния провал на либералните, социалистически и зелени доктрини, превърнали живота ни в постоянен експеримент. 

"Не общувам с т.нар. десни. Нямам намерение да ги коментирам, имат собствените си поддръжници. Местните избори обаче казват това - ГЕРБ губи вдясно, а тези гласове не се преливат в десницата", каза Москов.

И добави, че хората не искат промяна, каквато се пропагандирала от партиите на последните избори, а искали да се запази това, което е било досега, и да е ясно накъде се върви.

В партийната декларация, разпространена от пресцентъра на КОД, също е записано, че досегашните партийни идеологии са „базирани на социално инженерство, което цели да промени човека, така че да се впише в ролята, която му е отредена в утопичните представи на идеолозите“.

За разлика от тях смислената дясна политика приема хората с техните различия и  се опира на реда, справедливостта, нормата, разума и работещите решения“, се казва още там.

Затова КОД си поставя за цел да работи за:

-    възстановяване на държавността, реда и личната сигурност;
-    връщане на икономическата свобода;
-    налагане на консервативен социален модел, основан на личната отговорност;
-    защита на християнските ценности и българската културна идентичност.

Също така от новата формация определят като „недопустимо взаимодействието с БСП, ДПС и "Атака“.

От думите на Петър Москов стана известно, че ще разчитат на фирми да даряват за финансирането на партията, което се позволява и с последните промени в изборното законодателство.