Да бъдат отстранени директорите на трите болници, в които родителите на починалото в София тригодишно дете са търсили помощ.

Това нареди днес премиерът Бойко Борисов на здравния министър Кирил Ананиев в началото на правителственото заседание.

Става въпрос за болница "Лозенец", "Пирогов" и Педиатричната болница.

Борисов обясни, че току-що се е видял с родителите на детето и че трябва да има възмездие.

"Ананиев, докато тече проверката, искам да отстраниш всички директори на болници, всички замесени в процеса по лечението на 3-годишното дете, което почина в София", каза той.

"Говорете с прокуратурата да ползват ВМА за експертизи. Трябва да има възмездие. От наша страна това, което трябва да се направи, ще бъде направено. Такова бездушие, да гледат детето така... Разстроих се! Незабавно да се махат оттам! Докато свършат проверките и се намерят виновните", разпореди още премиерът.

"Направихме детски отделения, инвестирахме толкова много пари, а сега разплакахме родителите", допълни Борисов.

Национална детска болница в София обаче все още няма.

По разказа на родителите те първо отишли в педиатрията, където казват, че в продължение на два часа не им обърнали внимание, след това в болница „Лозенец”, където ги върнали за домашно лечение.

Детето обаче се влошило и се върнали в педиатрията. Там чакали близо 2 часа за хоспитализация. От лечебното заведение не приели детето, тъй като нямали свободни легла.

След като момченцето колабирало, тръгнали към „Пирогов”. Tака семейството описва лутането си в системата в опит да спасят детето си.

По неофициална информация на бТВ двустранна хеморагична пневмония е заболяването, което е установила аутопсията на момчето.