"Газпром" приключи заваръчните работи по линейната част на газопровода за доставка на газ по "Северен поток-2" на руска територия и се готви да пусне компресорната си станция, посочва в съобщение газовият холдинг, цитиран от ТАСС, предава БТА.

"Завършено е заваряването на линейната част на газопровода, планирана за въвеждане в експлоатация тази година с дължина около 880 км, като част от проекта за развитие на газопреносните мощности в Северозападен регион от Грязовец до компресорната станция Славянская", се отбелязва в съобщението.

Започва въвеждането в експлоатация на компресорната станция, която е отправна точка за "Северен поток-2". Освен това продължава строителството на комплекса за производство, съхранение и доставка на втечнен природен газ в района на компресорната станция "Портовая".

Към момента "Северен поток-2" е построен на над 80 процента. Проектният срок за завършване на работата по него е краят на 2019 година. По-рано ръководителят на "Газпром" Алексей Милер заяви, че след получаването на разрешение от Дания за изграждане на участъка през датски териториални води ще бъдат необходими около пет седмици.

Скандинавската страна беше последната, която трябваше да разреши преминаването на газопровода през нейните териториални води. Копенхаген даде разрешението в края на октомври. "Северен поток-2" трябва да удвои годишния капацитет на съществуващия и в момента "Северен поток" като осигури още 55 млрд. куб. м газ. Тръбата трябва да мине през териториалните води на Финландия, Швеция, Дания и Германия.