"НАТО наистина е индустрия без никакви отпадъци. България е люто обидена на Рогозин."

Това написа тази сутрин в профила си в туитър руският вицепремиер Дмитрий Рогозин. При това този път публикацията е на английски език. Намекът е ясен - Брюксел ни е натиснал да купим изтребители от държава членка на Атлантическия съюз. Съвсем друг е въпросът, че нито старите съветски, нито новите руски бойни самолети са съвместими с натовските стандарти. И че най-естествено е да вземеш бойна техника от партньор.

Към нея Рогозин прилага връзка към публикация в руския информационно-аналитичен портал "Евразия", според която София е люто обидена на Москва.

Последното писание на Дмитрий Рогозин е отговор на изявление на българския служебен министър Даниел Митов от 8 октомври.

"Коментарът на Рогозин относно намеренията на българското правителство да замени остарелите руски бойни самолети е напълно неприемлив. България е суверенна държава, която взема самостоятелни решения, свързани със сигурността си. Те не подлежат на коментар от страна на висши представители на други държави", се казва в официалната позиция на министър Митов.

Декларацията бе по повод предишната публикация на Рогозин в микроблога.

На 7 октомври вечерта руският вицепремиер написа в профила си следното на руски език:

"Новини от България: Някой си Шаламанов убеди премиера Близнашки за пореден път да предадат Русия... в полза на "Ийгъл" втора употреба."

Факсимиле от публикацията на Рогозин в туитър от 7 октомври

Тя бе по повод публикация в електронното издание на в. "Труд", според която България е решила да се откаже до 2020 г. от руските бойни самолети, използвани от нейната армия, и да ги замени с американски. Изданието писа, че можем да вземем от САЩ само стари бойни машини поради липса на достатъчно пари.

Служебният военен министър Велизар Шаламанов, когото Рогозин нарича "някой си", е известен с пронатовската си ориентация. Обратно - като постоянен представител на Русия в пакта Рогозин неведнъж отправяше остри и необосновани нападки към организацията и бе причина за не един скандал.

През април 2014 г. Рогозин предизвика дипломатически скандал с Румъния, която отказа да пусне самолета му да прелети над нейна територия. Тогава той написа в туитър, че следващия път ще прелети над страната със стратегически бомбардировач Ту-160.

"Необходимо е да се разбере колко водка е изпил Рогозин, преди да напише това", комантира тогава инцидента румънският президент Траян Бъсеску.

Няколко дни по-късно руският вицепремиер написа в социалната мрежа, че България и Румъния искали да изпратят прехващачи срещу самолета, с който е пътувал.