Членове на партията на Комунистите на Русия от град Владимир се обърнаха към Министерството на културата и „Союзмультфильм” с настояване да се забрани заснемането на нови епизоди на анимационната поредица „Ну, погоди!”, съобщава руското издание „Daily Storm“.

Владимирските комунисти обвиняват авторите на предложението в желаниe да присвоят бюджетни средства. Протестната декларация вече беше одобрена от централния апарат на партията, откъдето се заканиха в краен случай да организират митинг в Москва с портрети на истинските съветски Вълк и Заек. Само че дали това ще помогне?

Един от най-ярките майстори не само на руската, но и на световната анимация – Юрий Норщейн, не вярва, че това ще спре „Союзмултфильм”:

„Те имат такава традиция – да вземат стар шаблон и да правят от него нещо ново. А фактът, че новото винаги е по-лошо от оригинала, изобщо не ги вълнува!”.

За намерението на „Союзмультфильм” да произведе 26 нови филмчета „Ну, погоди!” стана известно от изявление на председателя на борда на филмовото студио Юлияна Слашчева. То беше направено по време на VIII-ия Санктпетербургски международен културен форум (PIFF) и не предизвика нищо друго, освен недоумение.

Не разбрал кому е необходимо това и първият секретар на Комунистите на Русия във Владимирска област, Андрей Николски.

Според политика идеята за нови епизоди на „Ну, погоди!” мирише на личен интерес и алчност, тъй като съвременните римейкове, за разлика от съветските оригинали, не носят никакви морални ценности и се създават единствено с цел печалба.

„Понеже не могат да измислят нещо ново, взимат съветския опит и се опитват да го използват в съвременните реалности – казва той пред „Daily Storm“. – Но ако нашето несъгласие се игнорира, ще дойдем в Москва на протест и няма да носим само плакати с Вълка и Заека”.

„Мога да разбера Андрей – коментира режисьорът художник Юри Норщейн. – Душата на партиеца страда за съветската култура. Но протестите няма да помогнат. Струва ми се, че това е безсмислено.”

Според художника бедата на студиото, което планира да продължи „Ну, погоди!”, е в това, че нито привлича нови сценаристи, нито генерира нови идеи. И му остава единствено да се възползва от вече създаденато. Правят се повторения, които очевидно са по-лоши от оригиналите. И това съвсем не се отнасяло само за „Ну, погоди!”.

Както признава художникът, той има особено емоционално отношение към „Ну, погоди!”. Може би защото е познавал лично Вячеслав Котьоночкин – режисьорът на поредицата. Затова сега Норщейн не е просто тъжен.

„Знаете ли, ако ми предложат да снимам продължение на сериала – каквито и пари да ми обещават, ще кажа „не“. Защото честта ми е по-скъпа – казва режисьорът. – Жалко е, че днес такива понятия не съществуват…”

„Союзмультфильм” е основан през 1936 г. От тогава в студиото са създадени повече от хиляда и петстотин анимационни филма, включително „Дребосъчето и Карлсон“, „Крокодила Гена“ и „Ежко в мъглата”. Първите нови епизоди от „Ну, погоди!“ могат да излязат още през 2020 г.

"Площад Славейков"