Европейският съюз е допуснал стратегическа грешка като не наблюдава и не реагира на руското влияние в Сърбия, смята бившият външен министър Соломон Паси. Той коментира основни международни теми днес в ефира на Нова ТВ.

"Сърбия има ирационална обсесия към Косово", отбеляза той. "Тя е Ахилесовата пета на Европа"

Паси коментира и тезата на френския президент Еманюел Макрон, че НАТО е в "мозъчна смърт", като отбеляза, че е задължение на Франция да "прелее мозък" на Алианса.

"Макрон направи няколко недопустими неща. Първото беше, че наложи вето за определяне на дата за започване на преговорите с Македония и Албания. Второто нещо беше, че обиди България и Украйна за сметка на африкански избиратели, които той има", отбеляза Паси.

Следващият "11 септември" ще дойде от Китай, смята Паси. Това ще стане чрез китайската компания Huawei, която осигурява хардуер за 5G в Европа и според него "е вид троянски кон, който ще пенетрира сигурността в Европа".

 "Това, което в момента се прави, един от най-болезнените въпроси, прокарването на протекции срещу бизнеса, който прониква от Изтока и няма как да му се има доверие", отбеляза Паси.

И допълни, че трябва да се постави бариера срещу дейността на китайския техногигант.

"Това не е завод за обувки", добави Паси.

Според него България трябва да се стреми към научно сътрудничество със САЩ- И предложи да се борим за пращане на наш космонавт в НАСА.

"Трябва да искаме да изпратим космонавт на Луната. Ние трябва тласнем сътрудничеството си в област, в която се получават Нобелови награди", отбеляза той

И добави шеговито, че друг вариант за сътрудничество е във Видин да се построи "Тръмп Тауър", а голф игрище в Пелерик. Не пропусна и да отбележи, че "Турски поток" всъщност е руски поток, на Путин, и че трябва да го спрем, независимо дали американците искат това от нас или не.