Европейската комисия е одобрила плановете на столична община да предостави държавна помощ на "Топлофикация - София" за изграждане на високоефективна централа за комбинирано производство на електроенергия и топлинна енергия, използваща гориво, получено от негодни за рециклиране битови отпадъци - т.нар. RDF система. 

"Мярката за подкрепа ще помогне на България да постигне целите си по отношение на енергийната ефективност и ще допринесе за намаляване на емисиите на CO2 в съответствие с целите на ЕС в областта на околната среда, без да се нарушава ненужно конкуренцията", е заявил комисарят по въпросите на конкуренцията Мегрете Вестегер, съобщават от пресцентъра на Европейската комисия. 

Строежът на завода за изгаряне на остатъчен отпадък, преработен в RDF гориво, би трябвало да е третият, който да завърши интегрирания проект за завода за боклук, който се намира край село Яна. От съобщението на Еврокомисията става ясно, че одобрената подкрепа ще се състои в две отделни мерки: пряка безвъзмездна помощ в размер на приблизително 90,8 милиона евро (около 177,6 милиона лева), финансирана от структурните фондове на ЕС, управлявани от България, както и заем, отпуснат от Столична община на „Топлофикация“ ЕАД с преференциална лихва, възлизащ на приблизително 3 милиона евро.

Самата идея обаче събра критиките на няколко различни партийни и екоорганизации. Първият проблем идва оттам, че Столична община трябва да изтегли допълнителни 67 млн. евро кредити от Европейската инвестиционна банка, за да финансира проекта. Общата сума на проекта надхвърля 150 млн. евро. При приемането на предложението за кредита дебатът в залата предизвика претиворечиви реакции.

Основното опасение обаче е, че инсталацията ще спомогне за и без това голямото замърсяване на въздуха в столицата. Така например от  сдружение "За Земята" още тогава алармираха за опасностите от този метод на преработка на отпадъците. Те обвиняват СОС, че "за пореден път" гласува важни за столицата решения, "сляпо вярвайки на столичната администрация", която не предоставя изследвания и анализи относно икономическата, социалната и екологичната необходимост и рентабилност от изгарянето на отпадъците.

Освен това проектът беше сериозно критикуван, поради факта, че не е минал през широко общетвено обсъждане. Имаше оплаквания, че документацията по него е недостъпна, в т.ч докладът по оценка за въздействието върху околната среда. Обвиненията обаче бяха отречени от тогашния зам.-председател на СОС Николай Стойнев, който заяви пред Клуб Z, че идеята е стартирана още през 2011 г. и през целия този период се е дискутирало и има поредица от решения на Столичния общински съвет, когато се е коментирала технологията.

По думите му тогава, заводът ще намали фините прахови частици с близо 10% и даде примери с други градове, в които действа такава технология - Виена и Копенхаген.

"Европейската комисия, за да финансира такъв проект, изисква той да използва технология, която е тествана и утвърдена в практиката", заяви Стойнев. 

Предисторията

Изграждането на инсталация за производство на енергия от  RDF отпадък е третият етап от проекта за третиране на боклука на София. През март 2013 г. е сключен договор за проектиране с изпълнител Ramboll A/S, Дания, и подизпълнител „Екопро Консулт“ ЕООД. Заради последвала промяна в законодателството обаче изготвеният идеен проект е трябвало да бъде преработен, след като през 2015 г. столичната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ отказва разрешение на проекта. През 2015 г. столичната екоинспекция в София издава решение по ОВОС на инвестиционното предложение, но с допълнителни изисквания във фазата на проектиране. 

През 2016 г. Столичната община обявява поръчка за 120 хил. лева за актуализация на идейния проект - за упражняване на авторски надзор, а идейният проект трябва да се преработи от избрания изпълнител през 2013 г. Така през 2017-а СО вече обяви намерение да тегли заем за реализацията на проекта.