Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) е приел жалба на евродепутатката Елена Йончева във връзка с отправените й в България обвинения за пране на пари.

Това станало още на 10 юли. Евродепутатката обаче го съобщи за първи път сега, в разговор с Клуб Z.

Повод да я потърсим бе вчерашната новина, че компетентните органи у нас сезирали председателя на Европарламента Давид-Мария Сасоли за сваляне на нейния имунитет.

„ЕСПЧ прие моя жалба срещу отправените ми обвинения и това е изключително важно. Над 80 процента т подадените жалби в Съда се считат за недопустими и фактът, че тази жалба е приета, означава, че тя е потенциално основателна. Нямам съмнение, че европейският съд ще завърши с осъдителна присъда срещу тези, които предприеха тази атака срещу мен“, заяви Йончева.

Евродепутатката от БСП дори изрази благодарност към българската прокуратура за предприетите стъпки срещу нея. И това не е ирония, изтъкна Елена Йончева.

„Знам, че това е пътят - чрез сваляне на имунитета да се докаже, че обвиненията действително са абсурдни“, коментира тя.

Колкото до действията на Европарламента след получаването на писмото от българската прокуратура, Йончева заяви, че това е една рутинна процедура. ЕП гласува доверие на институциите в страната ни - такава е практиката.

Самата Елена Йончева е съгласна да й бъде свален имунитетът. Но в ЕП няма процедура за отказ, а мярката се гласува.