Президентът Румен Радев подписа указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор. Но и обяви, че започва широка дискусия за промяна на конституцията в частта, касаеща ролята и мястото на държавното обвинение. Радев призова още да се търсят "всички виновни" по делото "КТБ", без да назовава липсата "на Пеевски, Путин и Обама" (по самия Гешев) в обвинителния акт.

Това обави самият държавен глава при нарочно свикано изявление за медиите. След подписаването на указа и преди изявлението, той проведе кратък разговор на "Дондуков" 2 с Гешев.

В изявлението си държавният глава мотививира решението да подпише указа със спазването на Конституцията. Но и заяви какви са очакванията му към прокуратурата, които е изразил и пред новия вече главен прокурор.

"Ясно изразих своите очаквания за справедливост, в чиято основа е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички, нарушили закона – без оглед на социално положение, политическа принадлежност и участие във властта. Българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки, фирми и имоти зад граница на политици и магистрати, за „Апартаментгейт“, за Българската агенция за безопасност на храните и мобилните инсинератори, за безобразното качество на ремонти и инфраструктурни проекти и много други. За грабежа на КТБ. Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главния прокурор. Искам да подчертая: не селективно посочвани, а всички виновни. От това зависи дали главният прокурор ще сбъдне надеждите на българите за законност и справедливост", посочи Радев.

След което обяви старт на консултации за изменения в основния закон относно ролята на прокуратурата.

"В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му. Затова и обществото ни е особено чувствително към тази процедура. Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото й в съдебната система и връзките с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 години, но нейната обществена значимост е особено актуална днес. Затова започвам широк обществен дебат за промени в Конституцията и ще поканя академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации", обяви Радев.

И в заключение посочи, че от ефективността на съдебната система зависи дали ще получим "пречупване на корупцията" и справедливост. И призова гражданското общество за активност и контрол, за да стане България "нормална европейска държава".

На 24 октомври с голямо мнозинство Висшият съдебен съвет избра Гешев за нов главен прокурор. Държавният глава обаче отказа да подпише указа, като се мотивира с това, че Гешев беше единствен кандидат и е бил подкрепен и от структури на изпълнителната власт.

На 14 ноември ВСС реши да продължи процедурата по избор на нов главен прокурор, а не да започне нова и очаквано преизбра сегашния заместник на Сотир Цацаров.

По конституция държавният глава има право да върне избора само веднъж и така на практика трябваше да подпише указа за преизбрания Гешев.

Междувременно юристи, в това число и съдии, го призоваха да отправи питане до Конституционния съд относно самата процедура по избор. 

Самият избор на Иван Гешев стана при безпрецедентни протести срещу номинацията му. "Контрапротест" в негова защита организира собственикът и главен редактор на сайта Пик Недялко Недялков. И на 24-и, и на 14-и столицата беше охранявана като при държавно посещение от най-висок ранг.

Самият Сотир Цацаров пък се очаква да оглави антикорупционната комисия КПКОНПИ, след като бе номиниран за вакантния пост от управляващата коалиция ГЕРБ и Обединени патриоти, а от "Воля" издигнаха свой кандидат - за да осигурят привидно "състезателно начало" - за разлика от избора на Гешев.