СТРАСБУРГ

Новата Еврокомисия, оглавявана от Урсула фон дер Лайен, бе одобрена преди малко с убедително мнозинство.

"За" гласуваха 641 евродепутати. Против бяха 157, а 89 се въздържаха.

Това стана на пленарна сесия на Европарламента в Страсбург.

16 от общо 17 български депутати гласуваха "за", показа проверка на резултатите от вота. Не е гласувала единствено Искра Михайлова от ДПС и либералната група "Обнови Европа" (ОЕ).

Комисията ще бъде 27-членна. Решено бе засега тя да няма британски представител. Обединеното кралство, което все още не е напуснало ЕС, отказа да номинира свой представител преди предсрочните избори там на 12 декември.

Гласуването обаче показа, че новосформираната четирипартийна проевропейска коалиция, създадена след изборите за Европарламента през май, се е пропукала.

Защото влизащата в нея група "Зелените"/Европейски свободен алианс (ЕСА) се въздържа.

Комисията бе подкрепена от Европейската народна партия (ЕНП), социалистите, либералите и консерваторите. Против бяха единствено крайните левица и десница.

Представянето на Комисията - с цитат на Вацлав Хавел

"Работи за нещо, защото то си  струва, а не защото то има шанс да успее. Така казваше великият Вацлав Хавел."

С тези думи Урсула фон дер Лайен започна днес речта си при представянето на оглавяваната от нея Еврокомисия.

Фон дер Лайен припомни, че точно преди 30 години – на 27 ноември 1989 г., в тогавашна Чехословакия е започнала голяма стачка, довела до падането на комунистическия режим.

"Камбаните биха в 12 часа, засвириха фабричните сирени. Те изкараха навън хората от Прага до Братислава, за да участват в красива и мирна вълна на свобода, кураж и единство. Това трая два часа. За мен тези два часа са символ на това, което става в ЕС. Хората се обединяват, за да защитят своите права и свободи", каза Фон дер Лайен.

Тя обеща, че през следващите 5 години ЕС ще започне трансформация, която ще засегне всяка част от обществото и икономика. Но това ще стане не защото е лесно, а защото е правилният избор.

"Отбелязахме постиженията си, когато бяхме дръзки. Дръзки бяхме, когато създадохме единен пазар и валута, когато посрещнахме една част от нашето европейско семейство, когато беше дълго време на студа", изтъкна Урсула фон дер Лайен.

През последните години обаче ЕК трябвало да се съсредоточи върху настоящия момент. И отново са постигнати успехи.

"Това се дължи на лидерството и убежденията на предшественика ми Жан-Клод Юнкер – един прекрасен европеец, който даде всичките си сили на ЕС", каза новоизбраната председателка на Комисията.

В днешното правителство на ЕС има лекари, учители, дипломати, инженери, предприемачи. Има такива, родени преди изграждането на Берлинската стена, както и след нейното разрушаване. Има хора, живели при диктатура и помогнали младите демокрации да се присъединят към ЕС.

До края на мандата - баланс на половете във всичко

"Само една жена ни липсва, за да постигнем пълен баланс на пола. Като първата жена начело на ЕК ви уверявам, че всеки неин член ще участва в кабинет, основан на равенство на половете. До края на мандата ще постгинем равенство на половете на всички нива на управление. Това ще промени лицето на ЕК", увери Фон дер Лайен.

След което очерта приоритетите на своята Комисия, давайки примери:

"Закрилата на климата е екзистенциален въпрос не само за Европа, но и за света. 85 на сто от жителите на над 20 държави по света работят в крайна бедност. Венеция тъне под вода, Португалия гори, половината реколта в Литва е загинала заради сушата."

Нерушима дружба с Лондон

Фон дер Лайен не скри, че не желае "Брекзит".

"Всички ние знаем, че един член на нашето семейство има намерението да го напусне. Никога не съм крила, че винаги ще бъда remainer (човек, желаещ оставането на Великобритания в ЕС – б.р.). Но също така ще уважавам решението, взето от британския народ", каза председателката на ЕК.

Тя обеща, че ЕС и Лондон ще работят заедно за намиране на решенията за общите предизвикателства – най-вече по въпросите на сигурността. И дружбата помежду им ще остане нерушима.

Как ще се нарича ресорът на Мария Габриел

При представянето на бъдещата дейност на ЕК Фон дер Лайен съобщаваше коя сфера на кой комисар ще бъде поверена.

"Културата и образованието свързват нашата история с нашето бъдеще. Това е, което ни прави уникални. Нашият дух, нашата култура, нашето разнообразие, нашето наследство. И аз знам, че с Мария Габриел те ще бъдат в сигурни ръце", изтъкна тя.

Българският представител ще бъде еврокомисар за иновациите, културата, науката, образованието и младежта, обяви Фон дер Лайен.

Първоначално портфейлът на сънародничката ни бе "иновации и младеж". Редица евродепутати и дори министри от страните членки обаче настояха да бъде добавена и думата "култура".

Станишев: Социалистите ще подкрепят ЕК

Социалистите подкрепят новата Еврокомисия, обеща в изказването си пред ЕП българският евродепутат Сергей Станишев (БСП). Той е и председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

"Днес вие ще получите по-широка подкрепа от социалистите, отколкото преди", каза Станишев.

И изтъкна причинитe:

"Първо, вие, г-жо председател, поехте сериозни ангажименти за прогресивна промяна на ЕС – както социална, така и климатична и икономическа. Имате амбициозна програма и трябва да я подкрепим. Но ние, социалистите, ще бъдем предпазливи и внимателни по отношение на това, което ще постигнете.

Ще следим многогодишната финансова рамка (МФР), защото няма как да постигнете нещо без пари. Трябва да има и компетентност. Не може ЕК да е само на Европейската народна партия (ЕНП).

Европейските граждани вече нямат търпение, а искат резултати. На последните избори имаше рекордно участие. Ако обичате, започнете да изпълнявате целите си веднага."

Прогресивният съюз на социалистите и демократите (СиД) е втората по численост политическа сила в ЕП. Урсула фон дер Лайен е от ЕНП – най-голямата партия в парламента.

"Когато чувам агитация от крайната левица и крайната десница и бягане от отговорност, най-добрият отговор днес ще е твърдо "да" на тази Еврокомисия", заяви Манфред Вебер - председателят на групата на ЕНП.

Либералите от "Обнови Европа" (ОЕ) също застанаха категорично зад Фон дер Лайен.

Но "Зелените" смятат, че председателката на ЕК не е била категорична във визията си за човешките права и върховенството на закона. И затова решиха да се въздържат, каза лидерката им Ска Келер.

Марко Дзани от крайно дясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД) заяви, че тази Еврокомисия вече е най-слабата от всички, познати досега.

А Манон Обри от радикалната Европейска обединена левица/Северна зелена левица (ЕОЛ/СЗЛ) заяви, че хората имат нужда от повече социална защита – нещо, за което Еврокомисията не мисли.