Името на Владимир Русяев, който до неотдавна фигурираше като първи секретар на руското посолство в България, вече е вън от списъка на дипломатите в София. Това показва справка в сайта на посолството. Дали мандатът на дипломата е изтекъл или заличаването на името има общо с отзоваването на руски кадър по искане на българската страна заради разследване за шпионаж - не е ясно. Факт е обаче, че няколко дни след като специализираната прокуратура обяви за разследването в края на октомври, без да съобщава каквито и да било подробности, а България настоя заподозреният да бъде изведен от страната незабавно, в анализ за сайта "Обозревател" украинският журналист Игор Соловей твърдеше, че именно Русяев е уличеният. Соловей се позоваваше на източници от дипломатическите среди.

Според публикацията е заемал позиция в държавата ни, каквато традиционно Главното разузнавателно управление (ГРУ) използва, за да прикритие дейността си. Журналистът посочва, че Русяев е заменил друг представител на организацията - Александър Горенков. Второ - Русяев никога не криел пред приятели съпричастността си към ГРУ, особено на приемите в посолствата на приятелски страни, където "съвсем случайно" работят много негови колеги от военните училища.

Статията в "Обозревател" също твърди, че разкритието за дейността на Русяев е станало благодарение на съвместните действия на няколко страни на ЕС, които са разкрили няколко поста на ГРУ в Европа заради навика им да използват българските курорти, за да вербуват служители - особено хора, които разполагат с достъп до информация.

Припомняме, че след като България отзова руски дипломат, от страна на Руската федерация не последва ответна реакция, което е необичайно.