Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е с усложнено нараняване на крака, от травма, която е претърпял в края на август или началото на септември. Това съобщи източник, близък до управляващите в Пхенян.

В последните месеци имаше съмнения, че корейският диктатор е в тежко здравословно състояние или е изтикан частично от властта. Или дори свален от старата гвардия в партията и армията. Държавните медии в страната обикновено пускат ежедневно подробни материали за това къде е любимият лидер, какви геройства извършва, но от 3 септември насам мълчат. Това подхрани слухове, че може дори да е умрял, а партийното ръководство да пази смъртта му в тайна.

Спекулациите, че може да има сериозно заболяване, се увеличиха, когато телевизионен доклав в Северна Корея миналия месец обяви, че 31-годишният лидер страда от „дискомфорт“. Някои наблюдатели пък предполагаха, че може да е изолиран в борба за власт, сценарий, подсилен от неочакваната визита в събота на делегация на високо ниво в Инчеон, Южна Корея.

Източникът, който има близки връзки и с Пхенян, и с Пекин, както и директен достъп до най-високите нива на двете правителства, обаче твърди, че Ким Чен Ун упражнява пълен контрол, и няма разцепление в топ ръководството.

„Той контузи глезена и коляното си около края на август или началото на септември... защото е с наднормено тегло. Накуцваше в началото и травмата се влоши“, твърди източникът. „Има трудности при ходенето и се нуждае от около 100 дни, за да се възстанови“.

„КНДР е абсолютно стабилна, много по-стабилна, отколкото в миналото. Слуховете за преврат или че Ким Чен Ун е мъртъв са глупости“, завършва източникът.

А, за да е страната в пълен синхрон и с поглед към светлото бъдеще, на Ким ще му се наложи да пази диета, прогнозират ортопеди.