Азербайджански газ, пренасян по Южния газов коридор, ще достигне границите на Европейския съюз до няколко дни, обяви президентът Илхам Алиев, цитиран от ТАСС. Той каза това днес на среща с министъра на външните работи на Словакия и действащ председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Мирослав Лайчак.
Алиев съобщи също така, че шестото заседание на консултативния съвет по проекта Южен газов коридор между Азербайджан и ЕС ще се състои през февруари.
По-рано консорциумът за строителството на Трансадриатическия тръбопровод (ТАП - TAP AG), който е част от Южния газов коридор, обяви началото на пробно запълване на гръцкия участък от съоръжението с газ.
Търговските доставки на газ за Европа са планирани за 2020 година.
Стойността на Южния газов коридор е над 40 милиарда долара и той се простира на 3500 километра от Баку до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция и Албания. Част от него са Южнокавказкият тръбопровод, Трансанадолският тръбопровод (ТАНАП) и Трансадриатическият тръбопровод.
Пропускателната способност на Южен газов коридор е 16 милиарда кубични метра, от които 6 милиарда кубични метра са предназначени за Турция, а 10 милиарда кубически метра ще се транспортират за Южна Европа. Очаква се България да купува 1 милиард кубични метра газ годишно. Основният източник на газ за този коридор е находището Шах-Дениз в шелфа на Каспийско море със запаси от 1,2 трилиона кубични метра.

Междусистемната газова връзка Гърция-България ще бъде готова до края на 2020 г., увери министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешното заседание на Комисията по енергетиката в парламента.

Тя добави, че строителството на интерконектора между Гърция и България трябва да приключи паралелно със завършването на Трансадриатическия газопровод (TAP). По този начин ще може да се изпълни договорът между "Булгаргаз" и азербайджанската компания "СОКАР" за доставка на 1 млрд. куб. метра газ от находището "Шах Дениз 2".

"Ние трябва да сме готови, така че до края на 2020 г. да можем да поемем този 1 млрд. куб. метра газ, който ще дойде от Каспийския регион, за да може проектът да заработи", каза Петкова.

Депутатите от Комисията по енергетиката днес одобриха законопроект за ратифициране на гаранционно споразумение между България и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) във връзка със подписан на 10 октомври 2019 г. Договор за финансиране на междусистемната газова връзка Гърция-България между ЕИБ и "Български енергиен холдинг" ЕАД. 

БТА