Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова поиска още по-суров режим на водата в Перник. Предложението си тя направи от трибуната на Народното събрание днес, като подчерта, че това е професионална препоръка на "ВиК- Перник".

Идеята - водоподаване в града да има само веднъж на ден 0 от 15ч. до 22ч. вечерта, а не както е сега - два пъти - от 5ч. до 10ч. и от 17ч. до 22ч. Това на практика е сериозно съкращаване на чистото време в денонощието, в което перничани имат достъп до течаща вода. 

"С това ще се намалят загубите по мрежата и ще се гарантира строг контрол на разходването й. По този начин се надяваме напролет да има достатъчно вода в яз. "Студена", аргументира предложението си Аврамова.

Тя за пореден път отказа да назове конкретен виновник за ситуацията в града, но все пак призна, че имало известно забавяне в действията на ВиК оператора по ограничаването на водоползването. 

Малко по-рано през деня областният управител на Перник Ирена Соколова заяви, че причината за кризата в неправомерно отклоняване на огромни количества вода от района на водосбора на язовир "Студена". 

"Към настоящия момент МРРБ проучва всички възможности за решаване на проблема с въведения режим. Разглеждат се възможностите за оптимално използване на наличните водоизточници, захранващи язовир "Студена". Набелязани са стъпки за оказване на експертна помощ и от страна на "Софийска вода". Провеждат се обследвания на терен", обясни още Аврамова. 

Припомняме, че Перник е на воден режим от 18 ноември. Причината - пресъхването на язовир „Студена”, който е единственият питеен източник за 100-хилядния град. Водата е 5 пъти по-малко от капацитета на язовира. От 25 милиона кубика са останали едва 5 милиона.

Новоизбраният кмет на Перник Станислав Владимиров (БСП) обяви, че ще сезира прокуратурата за водната криза в Перник. По думите му още в началото на годината е имало прогнози, че тя ще бъде сушава, това е било червената лампичка, но мерки не са били взети. Месеци наред оттокът от язовир „Студена" е надвишавал многократно притока и въпреки това до началото на ноември не е било спряно водоподаването за промишлеността, каза кметът, цитиран от БНР. Той ще настоява и за проверка да действията на местното ВиК дружество и какво отношение има то към кризисната ситуация.

Управителят на ВиК Иван Витанов категорично отрича язовирът да е източван и твърди, че заради големи загуби на вода по старата канализация е имало предложение за режим още през октомври, но отговор от общината (тогава управлявана от Вяра Церовска от ГЕРБ, която в последствие загуби изборите - б.р.) дошъл месец по-късно.