Българската национална телевизия и Нова Броудкастинг Груп и ще излъчват съвместно всички мачове от Европейското първенство по футбол догодина, съобщи официално държавната медия. 

Юбилейното Европейско (60 г. от първото) за първи път няма да има един или два домакина, а цели 12 държави с най-големите си градове и стадиони.

„Щастливи сме, че отново в партньорство с обществената телевизия, ще дадем шанс на многобройните футболни привърженици в България да проследят найважното събитие следващата година. Нова Броудкастинг Груп има утвърдени позиции в предлагането на богато и качествено спортно съдържание. УЕФА Евро 2020 е още едно доказателство, че медийната компания гарантира достъп на зрителите до най-атрактивните спортни първенства“, коментира изпълнителният директор на Нова Броудкастинг Груп Николай Андреев.

„Българската национална телевизия продължава многогодишната традиция да показва мачовете от финалите на Европейските първенства по футбол. Отново, благодарение на професионализма и опита на екипа от коментатори, редактори, 2 репортери и оператори БНТ ще ни направи свидетели на вълнуващите битки на юбилейното първенство на Стария континент. С интересни и впечатляващи като гости студийни програми, с атрактивно и модерно представяне на всичко свързано с шампионата, ще помогнем на зрителите не само да усетят, но и да бъдат част от празника на великата игра“, заяви Емил Кошлуков, генерален директор на БНТ.

Мачовете от Евро 2020 ще бъдат предавани на живо по БНТ1, БНТ3, DIEMA и NOVA, както и в каналите на DIEMA XTRA. Окончателната схема на мачовете, предавани на живо и на запис в каналите, ще стане ясна след жребия на 30 ноември от 19 часа в Букурещ.

Телевизионните канали на двете медии ще покажат на живо всички мачове от Евро 2020, което започва на 12 юни 2020 г. в продължение на 1 месец. Дебют в домакинството на Европейско ще направят 8 града и 7 държави.

Двубоите ще са в Лондон, Мюнхен, Рим, Баку, Санкт Петербург, Букурещ, Амстердам, Дъблин, Билбао, Будапеща, Глазгоу и Копенхаген. За първи път мачове от финалите ще се играят в  Азербайджан, Русия, Румъния, Ирландия, Унгария, Шотландия и Дания.

В коментаторския екип на БНТ влизат Ивайло Ангелов, Петър Василев, Стефан Георгиев и Петър Иванов. Едно от лицата на първенството в ефира на БНТ ще бъде Илия Илиев, познат на публиката от дългогодишните си изяви в сутрешния блок на медията, както и като водещ на студийните програми за Лига Европа.

За да бъде предадена пълноценно емоцията и обхвата на Евро 2020, БНТ поставя акцент върху собствения репортерски екип на място. Росен Станчев ще представя ежедневни репортажи от градовете, в които ще се играят мачовете.

Опитният спортен екип на "Нова Броудкастинг Груп" ще предложи атрактивна студийна програма с анализи и новини от горещите точки на първенството. Домакини на програмите от София ще бъдат утвърдените спортни журналисти Борислав Борисов, Петър Виденов и Мирослав Арабаджиев.

Сред коментаторите на футболните срещи са Георги Драгоев, Виктор Врачев, Лъчезар Пройнов, като всички журналисти от футболния екип на спортния отдел на медията ще имат възможността да коментират поне един мач.