Редица членове на Конгреса на САЩ, свързани с Хонконгския закон за демокрацията и правата на човека, се смята за парсона нон грата в Китай и ще им бъде отказано влизане. Това заяви в петък говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан, цитиран от ТАСС.

"Китайското правителство със сигурност има правото да реши дали те могат да преминат границата на Китай", каза той на редовен брифинг. "Разбира се, всички тези нежелани лица няма да могат да посетят Китай".

Според Ху Сиджин, главен редактор на китайското държавно издание "Хуанцзю Жибао", в четвъртък органите на КНР могат да забранят на членовете на Конгреса на САЩ, които са автори на приетия по-рано "Закон за демокрация и правата на човека в Хонгконг", да влизат в страната.

В сряда президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа приет от Конгреса закон в подкрепа на продемократичните протести в Хонконг, въпреки гневните протести на Пекин, който води деликатни преговори с Вашингтон за постигане на сделка за прекратяване на търговската война.

Законът беше приет единодушно от Сената миналата седмица. В Камарата на представителите само един конгресмен гласува против.

Актът изисква от Държавния департамент да потвърждава пред законодателите всяка година, че Хонконг запазва достатъчно автономия, за да оправдава предоставянето от САЩ на специалните търговски условия, които му помогнаха да поддържа позицията си на световен финансов център.

В него също се предвиждат санкции срещу лица, нарушаващи правата на човека в специалния административен район на Китай.