Една от най-престижните британски литературни награди е на веригата книжарници „Waterstones“. Обикновено отличието е за книга на годината, но компанията е решила тази година да създаде нова категория – „автор на годината“, за да връчи приза на шведската екоактивистка Грета Тунберг.

„Никой не е твърде малък, за да промени нещата“ е сборник от речите на 16-годишното момиче, издаден през май 2019 г. Според „Waterstones“ те са „вдъхновение за милиони“.

Наградата „Книга на годината“ отиде при Чарли Макеси за книгата му „Момчето, къртицата, лисицата и конят“ – рисувана и ръчно написана книга за приятелството между едно момче и три животни. Илюстрованата книжка на Макеси е истински хит на Острова. Тя е номер 1 по продажби в „Амазон“, само за две седмици след излизането ѝ тиражът ѝ достига 300 хиляди.

За престижното отличие са били номинирани още Маргарет Атууд, Роберт Макфарлън, Макс Портър и други. В краткия списък с номинирани е и книгата на българската илюстраторка и молекулярен биолог Сабина Радева „Произход на видовете“ – илюстриран преразказ на Дарвиновия труд за млади читатели.

"Площад Славейков"