Софийският частен съдебен изпълнител Милен Бъзински продава всички търговски наименования на вестник "Стандарт". Това става ясно при проверка в страницата на ЧСИ-то, съобщава "Бивол". Обявлението е пуснато днес - на 1 декември, а самият търг по продажбата ще се проведе до края на работния ден на 18 декември т.г. в Софийския районен съд. Кой ще бъде новият собственик на марката ще се разбере на другия ден - 19 декември в 11:00 ч.

От обявата става ясно, че се продават всички регистрирани от "Стандарт" марки, а най-скъпо е оценена търговската марка "Стандарт" - на 140 000 лв. За "Стандарт медиа" пък Бъзински очаква 56 000 лв. Всички други марки - "Национална кампания - Чудесата на България", "Стандарт - комбинирана" и "Стандарт-нюз", са оценени на по 28 000 лв. всяка. От публикуваните от ЧСИ документи излиза, че върху марките има учреден залог по реда на Закона за обособените залози към "Инвестбанк".  Именно тази банка беше една от двете уличени в капиталов недостиг при стрес тестовете, направени това лято от Европейската централна банка. 

Вестник "Стандарт" е едно от легендарните имена в българската преса, но през последните години изпадна в тежко финансово състояние и на практика загуби огромната част от своя екип. Към момента, вестникът ръководен от Славка Бозукова, се списва от малък екип, а спрямо медията са заведени няколко дела за неизплатени заплати. Много са и вече спечелените такива на бивши журналисти във вестника, но никой от тях не си е получил парите, въпреки съдебните решения. От няколко месеца "Стандарт" вече не излиза всеки ден, а като седмичник.

Днес медията е собственост на две дружества - "Мастър Пи Ар" АД с основен акционер именно Славка Бозукова и на "Пресгрупа Утро". Именно русенската компания се смята за топлата връзка на "Стандарт" с издателя, бизнесмен и депутат от ДПС Делян Пеевски. Номиналният собственик на "ПресГрупа утро" е "БГ приватинвест" - компания, която стана известна покрай скандалите при смяната на собствеността във вестниците "Труд" и "24 часа". 

Предисторията

В началото на миналата година бившият издател на "Стандарт" Тодор Батков реши да остави изданието в ръцете на журналистите, които работят в него - да го фалират или да го спасят. И им дари своите акции.

През есента на 2017 г. стана известно, че вестник "Стандарт" има нов собственик, който влиза и в борда на директорите на компанията издател "Стандарт нюз", състоящ се към онзи момент от Славка Бозукова, Тодор Батков и Мартин Батков. Става въпрос за "Пресгрупа утро", издател на русенския вестник "Утро", чийто представител в борда е Светлин Панов.

Собственик на "Пресгрупа утро" е регистрираното в Австрия BG Privatinvest GmbH, притежавано от австрийския гражданин Карл Хабсбург Лотринген и от българина Христо Грозев. 

Дотогава близо 35% от "Стандарт нюз“ се държеше от "ГМ Прес" - дружество, обявено в несъстоятелност според Търговския регистър през 2015 г. Според медийни публикации причина за това е дълг от поне 6.5 милиона евро към "Булит 2007" - фирма, през която пари са били прехвърляни от КТБ.