Сблъсъкът на астероид със Земята е любима тема на фантастичните филми от 90-те като "Апокалипсис" и "Смъртоносно влияние", и има защо. Макар шансът огромен космически отломък да удари Земята и да застраши хората на нея е миниатюрен, ако това се случи и астероидът е достатъчно голям, това може да означава край на живота на планетата.

Затова и Европейската космическа агенция получи одобрение за мисията "Хера", която ще тества възможен метод за отклоняване на астероид, който се е насочил към планетата ни. 

ЕКА, в партньорство с НАСА, ще пратят два космически апарата към двойната астероидна система Дидимос. НАСА ще сблъска своята система DART с по-малкия от двата астероида - Дидимун, със скорост 21 420 км/ч, като това ще бъде записано от италианския сателит LUCIACube. "Хера" ще приближи астероида след това, за да огледа кратера от сблъсъка и да измери масата на астероида.

Макар DART да е много лек и малък, а Дидимун - с размерите на Голямата Хеопсова пирамида, сблъсък с такава скорост би трябвало да повлияе на траекторията на астероида и да ни даде информация какво е нужно, за да бъде отклонено подобно тяло, ако се е насочило към Земята.

Мисията обаче е изключително сложна, тъй като двата астероида са сравнително малки тела, и досега не сме пращали космически апарат до нещо с подобен размер. 

Това обаче може да не нашият коз, в случай че ни застраши астероид, подобен на този, който вероятно е довел до измирането на динозаврите. Ако Дидимун ни удари и уцели град, ще го унищожи със същата лекота, с която атомната бомба опустошава Нагасаки.