Българските осмокласници удариха дъното на международното проучване PISA от 2012 година насам. Тийнейджърите ни са най-зле в ЕС по природни науки и там спадът е видим, но влошават резултатите си и по четене с разбиране, и по математика.

Проучването се провежда в 79 страни от ОИСР и почти във всички дисциплини първото място се държи от азиатски държави. По математика на първо място е Пекин, където 98 на сто от петнайсетгодишните могат да решават задачи над най-ниските нива. У нас това правят едва 58 на сто.

56 на сто от осмокласниците пък разбират и осмислят само елементарни текстове. Момичетата се справят по-добре от момчетата. Това важи за всички участвали страни, но у нас процентът на девойките, които се представят по-добре, е по-висок. Данните сочат също, децата от заможни семейства се представят по-добре, но е възможно това да се дължи и на по-големите възможности за заплащане на частни уроци. Децата в домове, където има големи библиотеки, също показват по-високи резултати.

От МОН коментираха, че за подобряване на тези резултати е необходимо обучението да се ориентира към формиране на умения. Тази мантра обаче се повтаря от първата година с ниски резултати, а на практика те продължават да спадат.