Германската прокуратура нахлу в офиси на "Фолксваген". Компанията обяви, че се извършват разследвания на дизеловите коли с двигател тип ЕА-288 - наследник на ЕА-189, който бе в сърцевината на "Дизелгейт", предаде Ройтерс.

Твърденията се основават на технически факти, които самият компетентен орган за разследване и лицензиране разкри на ранен етап. „Фолксваген“ си сътрудничи с прокуратурата, въпреки че компанията счита тяхното юридическо тълкуване и произтичащото от него разследване за неоснователни.

Двигателят с обозначението EA-288 е уличен за централен обект в манипулациите с отделяни емисии. Говорител на VW заяви, че това не е разследване срещу самата компания, а срещу лица, „далеч под борда“.

През септември тази година за пръв път възникна подозрението, че двигателят тип EA-288 вероятно е модифициран с цел манипулация.

„Фолксваген“ призна през септември 2015 г., че е манипулирал дизеловите емисии на изгорели газове със специален софтуер. Това е гарантирало, че дизеловите автомобили спазват границите за азотния оксид на тестуването, но на пътя токсичните емисии са многократно повече.

Процесът по скандала е струвал на групата досега повече от 30 милиарда евро. Поради обявените манипулации на по-стария тип двигател EA-189 помещенията на фабриката на VW във Волфсбург вече бяха претърсени десетки пъти.