Последният съветски лидер Михаил Горбачов бе приет по спешност в болница, предаде Ройтерс.

Той бил преместен в клиника по настояване на лекарите, след като състоянието му рязко се влошило.

"През последните 7 дни се чувствах горе-долу, но днес вече съм в болница. Болеста ми се изостри. Под наблюдение съм, целият съм омотан в кабели", сподели 83-годишният Горби за агенция РСН.

И репортер на Интерфакс успял да се свърше с болния по телефона.

"Да, в болница съм, но знаете какъв ми е характерът. Той е настроен за борба, за живот", споделя Михаил Сергеевич. И допълва, че болестта му попречила да следи раздаването на Нобеловите награди тази седмица.

Самият Михаил Горбачов получи Нобел за мир през 1990 г. с мотива, че е отворил за света съветското общество. Днес пък трябва да бъде огласен нобелистът за мир за тази година.

От няколко години насам Горби страда от тежък диабет. През 2011 г. той претърпя тежка операция на гръбначния стълб в Германия. Миналата година здравословното състояние му попречи да присъства на погребението на бившата британска премиерка Маргарет Тачър.

Мнозина смятат Горбачов за главен виновник за разпадането на СССР и социалистическия лагер. Не са малко и днес хората, които мислят, че той трябва да бъде съден за предателство.

Когато на 19 август 1991 г. срещу него бе извършен неуспешен опит за преврат, много комунисти в целия свят посрещнаха със задоволство новината. Управляващата в този момент в България БСП не подкрепи официално преврата, но в началото не посмя да се противопостави на него.

Михаил Сергеевич оглави СССР и ЦК на КПСС през 1985 г. Той бе доста по-млад от тримата предишни лидери - Леонид Брежнев, Юрий Андропов и Константин Черненко.

При Горбачов в СССР бе дадена гласност на събитията. Започна и т. нар. перестройка с цел демократизация на обществото и търсене на изход от тежката икономическа криза.

В крайна сметка обаче всичко завърши с разпадането на СССР в края на 1991 г. Горбачов остана в историята като последния съветски лидер и като първия и единствен президент на СССР.

Днес той е пенсионер и председател на "Горбачов фонд". Пътува често на Запад и в САЩ и изнася лекции.

Изненадващо обаче Горби, който някога заклейми съветските агресии в Унгария и Чехословакия, подкрепи тази пролет анексирането на Крим от страна на Русия.