Нова регистрация

Гръмките съобщения за открити невиждани и нечувани досега стихотворения на големия български поет Никола Вапцаров се оказаха „стихчета“, „бележки“ и „наброски“.  

„Това са нови бележки, които не са издавани. За мен това е невероятна сила, че Вапцаров пише тези стихове на ръка.“

Tака пред Клуб Z Мая Вапцарова, племенничка на поета, определи съдържанието на открития архив, който го описа като „хвърчащи листове“. 

Или ако трябва да се каже на глас – не са открити нови завършени стихотворения на Никола Вапцаров, а негови архиви. Днес те са описани в деловодството на Военния архив във Велико Търново под заглавие Дело 509. Тези „хвърчащи листове“ са открити в Дирекцията на полицията на Лъвов мост в София, а оттам били пренесени в Държавния военен архив. Въпреки че Мая Вапцарова смята, че почеркът е на поета, в момента се прави и експертиза. 

Историята със стихотворенията на Вапцаров, които се оказаха „стихове“ галопира от няколко дни. 

Първо самата Мая Вапцарова обяви пред БНР миналата събота, че човек, който е чистил мазето на полицията на Лъвов мост, намира една папка.

"В тази папка няма само стихотворения. Те са няколко. Вътре има едно невероятно есе за културата. Три стихотворения са открити и това грамадно есе, което е около десет страници. Вапцаров като че ли преоценява бъдещето в това есе, не миналото", казва тогава тя. 

След това пред „24 часа“ племенничката на поета цитира едно от разчетените стихотворения в тази папка. Още в същия ден обаче познавачи на творчеството на Вапцаров реагираха, че цитираните стихове са част от известното негово произведение „Хроника“. 

Писателят и поет Георги Господинов написа в своя профил във фейсбук: 

„Ето цялото стихотворение на Вапцаров, което може да се открие във всичките му томчета, но явно е стояло непрочетено. Трите последни строфи са същите като новооткритите. Колеги и приятели, все пак си дължим ритуала. Бих се радвал най-много, ако се открият нови текстове на Вапцаров, това ми е дисертацията и книгата, ще чакам с нетърпение и другите разчитания, но това стихотворение е старо. И е толкова лесно проверимо, че чак е изненадващо как не е станало. Да четем...“ 

Пред Клуб Z Мая Вапцарова също сподели, че се е чула с Георги Господинов и е приела неговата бележка. Но и уточни: „В стихотворението „Хроника“ няма написано „ние няма да умираме“. Вапцаров е писал върху тези новоткрити листове – „архитектурата" на някои от неговите стихотворения“.

Вапцарова увери обаче, че е била наясно, че откритите бележки са част от „Хроника“, но написаното е с почерка на поета.

„Фактически новото нещо е това, с което започва – „че няма да умираме“, допълва тя. 

Попитана отново дали са открити нови стихотворения на Вапцаров, тя отговори: 

„Аз ви казвам, че това е основата, архитектурата на „Хроника“. 

„Нали знаете, че всички фантазират. Във Варна бяха писали, че са открити в подводница. Това са недомислици. Аз и вчера обясних, че тук има както започнати есета, така и основата на неговите силни стихотворения. Има от „Епоха“ например, невероятно нещо. И тази дума за „мутрите“, която той фактически споменава и в „История“, и в „Епоха“. Затова и казвам, че новото е „ние няма да умираме“. 

За другите стихотворения, за които отново се твърди, че никога не са били известни досега, Мая Вапцарова посочи: „те пък са съвсем сурови“. И каза, че все още не иска да ги споделя публично, защото „те са едни наброски“. 

„Това е един съвсем различен Вапцаров, това са нахвърляните думи за създаването на стихотворението“, уточни тя. 

Мая Вапцарова смята, че материалът, който полицията е взела е от времето, когато поетът е живял в католическия манастир във „Връбница“, където е палел печките и е обитавал мансардната. Това са неща, които не са известни досега, твърди тя. Има и разписани листове, за които може да се каже, че са от времето, когато е живял в Кочериново. Но дати по тези бележки няма. 

„Усещам, че това са едни стихчета, които влизат в някои негови други произведения. А и самите те са велики“, допълва Вапцарова. 

И сподели някои от тези стихове: 

„Бушувайте, изривайте. 
Убиха те една жена. 
Отсекаха му моминската ръка.“

„Създадоха закон, но знайте злодеи, 
Тоз бунт вий родихте.„ 

„Тогаз пожар навсякъде ще заблести. Тежи над гробове и всинци вас ще скрием нейде.“

„Бунтът кипи

На юг земята ври. Заводи в бунт кипят. 
Народът би протест за хляб, за туй бучи. 
Тъкмо десет хиляди мъже, жени деца, 
аз виждам тези роби на труда.“
/вероятно това е основата на поемата „Завод“, отбелязва Мая Вапцарова/ 

„И падат, стават, в кръв залитат“

„Хората ги изхвърлят от фабриките като гюбре“. 

„Ботев в сърцето и в разума, а не в черквата.“

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.