Считаният за консерватор социалдемократ Аесиу Невес изпревари с 2 пункта фаворитката Дилма Русеф за втория тур на президентските избори в Бразилия, предаде Ройтерс.

Това сочат две огласени днес проучвания. Според тях Невес има подкрепата на 46 на сто от анкетираните спрямо 44 процента за Русеф. Разликата е в рамките на допустимата статистическа грешка. Двамата кандидати се явяват на втори тур на 26 октомври. Преди вота някои наблюдатели дори предричаха възможна победа от раз за досегашната президентка.

На 5 октомври Дилма Русеф, която е с български корени, излезе първа с 41,6% от гласовете. Невес получи 33,6 на сто.

Бизнесът обаче смята социалдемократа за по-приятелски настроен към него. Опасенията са, че лявата Дилма Русеф и най-вече нейната Трудова партия ще натискат за по-голяма държавна намеса.

Дилма Русеф и нейният кабинет са обвинявани в корупция, прахосване на гигантски държавни средства и неоснователно повишаване на цените на услугите, чието състояние се влошава.

Аесиу Невес е внук на Танкреду Невес - първия демократичен президент на Бразилия след падането на военната диктатура през 1985 г. Той обаче изкарва начело едва един месец. Заел поста на 15 март 1985 г., той умира от внезапно връхлетяла го болест на 21 април същата година.

Вчера еколожката Марина Силва, която на първия тур на вота остана трета, заяви, че ще призове симпатизантите си да подкрепят Аесиу Невес, но в замяна постави някои условия. Сред тях са защитата на правата на бразилските индианци и на безимотните селяни - нещо, което не присъства в неговата програма за управление.