Ще създадем независим прокурор, който да може да разследва главния прокурор. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред Цветанка Ризова в бТВ. Той обясни, че това е препоръка на Венецианската комисия.

Идея за такъв независим прокурор имаше още в миналия мандат на Борисов, като тя дойде от Реформаторския блок при промените в Конституцията. Тогава обаче тази идея не стигна дори до гласуване и нямаше подкрепа от ГЕРБ.

"Трябва да има абсолютно независим прокурор, звено и да бъде избрано с две трети от прокурорската колегия на ВСС и ако има подобно извършено престъпление или разследване на главния прокурор, този прокурор може да го проведе това разследване, без да се отчита на никой. Абсолютно независим", каза Борисов.

Според него президентът Румен Радев е върнал на ВСС указа за назначаването на Иван Гешев само за да влезе в новините.

"Брат му на Гешев е личната охрана на президента Радев", каза Борисов.

Във връзка с исканите от президента консултации за конституционни промени премиерът заяви, че ГЕРБ няма да участва в тях.

"Можем ли да създадем Велико народно събрание сега? Не можем. Освен това, аз не чакам някой да ми се изкаже, за да реагирам. Още преди месец изпратих писмо до ЕК, до Жан-Клод Юнкер, в което помолих Венецианската комисия да изпрати своите експерти, които да видят това, което сме направили по мониторинговия механизъм, по реформата в правосъдната система, като аз поемам ангажимент това, което те препоръчат да го изпълня на 100 %. Изпратих го, върнаха ми отговор, дойдоха. Утре или в петък ще излязат с официалното си съобщение", обясни Борисов.

Премиерът вече имал предварителна информация за препоръките от Венецианската комисия.

"Всички препоръки ще ги приема", каза Борисов.

Той каза, че важните от тях са няколко - главният прокурор да бъде изслушван от парламента и да има възможност да бъде разследван от независим прокурор или звено.

"Този прокурор може да го проведе (разследването - б.р.) без да се отчита. Ще го приемем", каза Борисов.

Според него Сотир Цацаров и Иван Гешев са много различни.

"Цацаров е много начетен човек. Той е много чел човек. В диспут с всеки един от своите опоненти той ще го победи. Гешев е много по-добър в оперативната дейност. Аз съм убеден, че той ще има много повече успехи с МВР и ДАНС. Цацаров дойде от съдия и той гледа от всички страни. МВР и прокуратурата трябва да съберат доказателствата бързо", каза Борисов.

Борисов коментира и инициативата на президента Румен Радев за конституционни промени. И го призова да си направи партия, щом иска промени в Конституцията. Според основния закон обаче държавният глава има право на предложение за промени в Конституцията.

Борисов заяви, че е подкрепил Лозан Панов за поста шеф на Върховния касационен съд с излъчените от ГЕРБ представители във ВСС. (Докато траеше процедурата за новия главен прокурор, Борисов неизменно твърдеше, че не се меси по никакъв начин в нея).

"Идваше често", каза Борисов за Панов.

Той каза, че е оглеждал кандидати за главен прокурор, но с изключение на Емил Радев и Данаил Кирилов, всички били "мързеливи".

"Има едни недоволни, които искаха те да станат главен прокурор. Искаха да направим Христо Иванов или хикс, някой негов човек, да стане главен прокурор", каза Борисов.

Той коментира и един от протестите срещу Гешев, когато протестиращите клекнаха пред президентството.

"Аз съм демократ, аз не понасям някой да ми кляка", заяви Борисов.

На реплика, че пред него може и да няма клекнали хора, но има наведени, той отговори:

"Не знам кои са наведени."

Борисов коментира и изявлението на Владимир Путин, че България се бави с изграждането на "Турски поток" и е възможно Русия да потърси алтернативни варианти.

"Всеки има право да търи алтернативни трасета. Чисто политически сигурно не им е приятно, че България е толкова лоялен член на ЕС и НАТО. България спазва процедурите на ЕС. Не сме нито Турция, нито Русия, ръководещият да каже коя фирма ще строи. Ние имаме над 140-150 км, може би информацията му е стара. Не го бавим, как ще го бавим. Открихме връзката с Турция с всички измервателни подстанции. Забавихме се по простата причина, че изпълнихме препоръките на ЕС", каза Борисов.

И припомни, че действа различно от БСП, на която Брюксел е наложил наказателна процедура. Борисов каза още, че има покана към Путин да посети догодина България.

"Добре дошъл, като дойде, ще отидем и ще видим. Средно по 5 км строим. Късно почнахме, защото много процедури трябваше да минат. Затова със сигурност ще го построим. За руския газ това ще е единствената бърза, добра алтернатива. Направил съм всичко, което съм обещал. Гаранции имаме от ЕК и Брюксел. Не вярвам сърбите много по-бързо от нас да го построят. За догодина има покана", каза Борисов, визирайки Путин.

На въпрос за посещението му в САЩ той отговори, че е имал и други важни визити - в Саудитска Арабия, Кремъл, Южна Корея, Япония...

"Много можем да се хвалим в тази сфера", каза Борисов.

И допълни, че си е изработил посещението в САЩ, защото "ние сме от най-добрите и лоялни членове на НАТО и ЕС".

Борисов разказа и за впечатленията си от Тръмп.

"Винаги го дават с едни изкривени физиономии. Много приятен. Два часа минаха като една минута. Не можах да повярвам, че това е човекът, който толкова пъти съм гледал и съм се чудил. Беше толкова подготвен. По всички теми ме разбра. И за ядрената централа", каза Борисов.

След което изрази недоволство, че кадрите от посещението му се дават на малко мониторче, а не на голямото в студиото, за да се види и от зрителите.

"Виждам, че на мониторчето ви го дават. И аз обичам да се виждам така. Не са много българите, които сме посрещнати с 21 топовни салюта, 500 войници, гвардейци. Беше ми драго заради България. Заради този народ, който през какво ли не е минал", каза Борисов.

Веднага след забележката му кадрите бяха пуснати и на големия екран. Борисов специално посочи няколко пъти, че на срещата му с Тръмп са присъствали вицепрезидентът и държавният секретар, което не се случвало често. Той изрази недоволство от поведението на медиите в Белия дом.

"С истинско съжаление го гледах. Как викаха, как крещяха, как се бутаха, как се биха", каза Борисов.

Той заяви, че свободата на медиите в България е толкова голяма, че няма нито една тема, която да не е отразена в българските медии. На въпрос защо САЩ ще изпратят специален човек в посолството, който да отговаря за свободата на словото, той разясни:

"Аз съм поискал да пратят човек. Омръзна ми да слушам лъжи".

И продължи:

"Олигарсите си направиха кой сайт, кой вестник, кой телевизия. И ако е направил друго нарушение, казва: аз съм издател".

Борисов обеща, че като напусне премиерския пост и той ще си направи медия.

"С една камерка може само да се разхождам. Ще бъда много добър разследващ журналист. И ще бъда най-добър."

Борисов каза още, че иска "да хванe бика за рогата". И че не може да контролира автоцензурата. Премиерът поискал от "Репортери без граници" да му дадат предложение за правила. След което щял да инициира среща между издатели, като спомена Делян Пеевски, Иво Прокопиев, Сашо Дончев, и щял да поиска от тях да приемат тези правила.