Зелената сделка за Европа е голямото предизвикателство през новия мандат на европейските институции. Тя ще обхваща пакет от мерки и действия, които ще предопределят бъдещето на Европа и на света в следващите десетилетия. Предстои да бъде предложен първият европейски законодателен акт, в който ще е заложена целта за неутралност по отношение на климата до 2050 г. Зелената сделка ще окаже значително влияние върху всички аспекти от живота, особено върху енергетиката и индустрията.

Българският европейски депутат Радан Кънев (Демократична България, ЕНП) работи активно по предизвикателствата, които промените в климата поставят пред европейските граждани и бизнес. Негови предложения бяха приети и бяха включени в резолюцията на ЕП за Конференцията на ООН по въпросите на климата COP 25. В тях се акцентира върху инвестициите в наука, технологии и иновации, развитието на въглищните и индустриалните райони, защита на земеделските производители, както и мерки за транспорта, които да гарантират разумни цени на придвижването за европейските граждани. 

Сега Радан Кънев е първият български политик, който започва разговора за Зелената сделка в България.

На 10 декември, вторник, от 12:30 в Дома на Европа, ул. "Георги С. Раковски" № 124, ще се състои дискусия с представители на институциите, бизнеса и гражданите - "European Green Deal и новите климатични политики - присъда или нова надежда за българската индустрия и енергетика?"

“Зелената сделка” за Европа може да бъде стратегическа възможност, но и значителен риск за българската икономика. Темата за справедливия преход е как районите, засегнати от климатичните политики да станат центрове на развитие на новите технологии, които ще заместят високовъглеродни дейности. Именно за това европейският депутат Радан Кънев намира за изключително важно задълбоченият дебат за Зелената сделка да се състои навреме в България.

Радан Кънев е член на Комисията по социална политика и заетост и заместник-член на Комисията по околна среда, здравеопазване и безопасност на храните на ЕНП. Член на Европейския енергиен форум.