Посланикът на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин е извикан днес в Министерството на външните работи в Москва, където му е връчена нота, съобщава БНТ цитирайки външно министерство.

С нея, позовавайки се на принципа на реципрочността, Министерството на външните работи на Руската федерация обявява за персона нон грата български дипломат от посолството ни в Москва.

Той е с ранг, равностоен на ранга на руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата в края на октомври 2019 г. Любопитното е, че това става месец и половина след изгонването на руския шпионин. И съвпада с острото изявление на Путин по отношение на България.

Българският дипломат ще напусне Руската федерация в указания в нотата 24-часов срок. Засега официално изявление няма на сайта на руското МВнР.

В края на октомври България изгони руски дипломат по обвинение за шпионаж след получаване на съответен сигнал от ДАНС. В Специализираната прокуратура бе образувано досъдебно производство за престъпление срещу републиката.

Разследването е установило, че от септември 2018 г. в продължение на близо година гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на България, Европейския съюз и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в посолството на Руската федерация в София.

По-рано бе образувано досъдебно производство със сходни обвинения срещу Николай Малинов - бивш депутат от БСП, председател на движение "Русофили" и бивш издател на в. "Дума".