Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация в България - Анатолий Макаров, съобщи правителственият пресцентър. По време на разговора им в Министерския съвет са били обсъдени двустранните отношения, като е било изразено съгласие, че не съществуват предпоставки, които да възпрепятстват тяхното развитие в прагматичен и добронамерен дух и занапред.

Министър-председателят изтъкнал интереса на България да води равнопоставен и взаимноизгоден двустранен политически диалог с Руската федерация, при който страната ни се ръководи от националните си интереси и се придържа към общите европейски и евроатлантически политики.

Срещата се провежда два дни след обвинението на руския президент Владимир Путин, че България умишлено бави реализацията на "Турски поток", вероятно под външно влияние.

"Българската страна протака реализацията на продължението на "Турски поток" на своя територия", каза Путин, цитиран от ТАСС". - Русия ще намери други възможности за реализация на "Турски поток", ако България не поиска".

По-късно Борисов отхвърли критиката и отбеляза, че Кремъл най-вероятно недоволства от факта, че България е "толкова лоялен член на ЕС и НАТО".

"Всеки има право да търси алтернативни трасета", коментира пред "би Ти Ви" министър-председателят. "Чисто политически сигурно не им е приятно, че България е толкова лоялен член на ЕС и НАТО. България спазва процедурите на ЕС. Не сме нито Турция, нито Русия, ръководещия да каже коя фирма ще строи. Ние имаме над 140-150 км, може би информацията му е стара. Не го бавим, как ще го бавим? Открихме връзката с Турция с всички измервателни подстанции. Забавихме се по простата причина, че изпълнихме препоръките на ЕС".

"Ние изпълняваме своите ангажименти така, както предвижда договорът за изграждането на проекта "Турски поток".

В това увери министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която коментира изпълнението на проекта в кулоарите на парламента, предаде БТА.

Повод за коментара е изявлението на руския президент Владимир Путин, че България е поставена под натиск и умишлено бави изпълнението на газопровода "Турски поток".

"Работим така както предвижда договорът. Забавяне няма. Забавяне има по отношение на целия процес по подписване на договора", посочи министър Петкова.

Тя припомни, че договорът за изграждане е подписан на 18 септември тази година и оттогава досега се работи непрекъснато, но всички дейности по прилагането на директивата за природния газ, по провеждането на обществените поръчки за избор на изпълнител и обжалванията по тях, отнемали време.

"Към момента се работи на трасе от 150 километра, на три отделни лота, доставени са тръбите за всички 150 километра", каза още енергийният министър.

Петкова посочи, че с актуализирането на енергийната стратегия на България ясно е било заявено, че този проект е изключително важен и стратегически за нас. По думите й с изградените вече 11 километра на българо-турската граница до компресорна станция "Странджа" на практика се осигурява свързаност на страната ни с газопровода на турска територия.

"Изградихме и газоизмервателна станция, в процес на изграждане са и две нови компресорни станции, така че работата по проекта не е спряла и така, както предвижда договорът, първите 308 километра трябва да бъдат готови в края на май 2020 г.", увери министър Петкова.

В социалните мрежи се появиха и по-свежи гледни точки  към темата: