Министърът на околната среда и водите Нено Димов е непреклонен в мнението си, че вината за кризата с водата в Перник е само в местното ВиК. Днес в ефира на "Дарик Радио" той повтори позицията си и поясни, че цялата информация, която идва към него като министър, се получава именно от ВиК. 

"Има и подаване на вода към Радомир, което от 2003 г. досега е разрешавано само в извънредни ситуации, а такива ситуации през последните две години не сме уведомявани да има. Тоест това не е били разрешено. Това е работа на ВиК и те носят вината".

Министърът обаче все пак признава, че голям проблем остава и огромното количество вода, което се похабява по старата система - около 75% от нея просто изтича. Затова, според Димов, най-важното в момента е да се осигури финансиране за ремонтирането на водопреносната система. 

"Водят се дебати в Европаза максимално допустими загубиот 23%. Ако ние успеем да ги ограничим до 30%, това ще реши много от проблемите".

Припомняме, че първочалните данни за източването на язовир "Студена", който захранва града с питейна вода, бяха изнесени от областният управител на Перник Ирена Соколова. Малко по-късно пък правителството реши да я освободи от поста, защото допуснала водната криза и "проспала" източването. На нейно място беше назначен общинският съветник Емил Костадинов.

А иначе - докато институциите се карат за вината, Перник е на воден режим от 18 ноември тази година. Вода в града има по 10-на часа на ден - малко сутрин и малко вечер.