На широко одобрение се радва новият пълен трейлър на игралния римейк на анимационната „Дисни“ класика „Мулан“ – изключение прави единствено Хонконг, където протестиращи настояват филмът на бъде бойкотиран, още преди да е тръгнал по кината. Проблем намират не в продукцията, а в личните виждания на актрисата в главна роля – Лиу Ифей, пише Си Ен Ен. По-рано през годината тя изрази подкрепата си за полицаите в Хонконг, които бяха обвинени от протестиращите срещу властта в ненужна агресия.

Премиерата на „Мулан“ е насрочена за март 2020 г. Римейкът на анимационния филм от 1998 г. проследява приключенията на китайската девойка, която се представя за мъж, за да се включи в армията на мястото на стария си и болен баща. Персонажът на Мулан е базиран на една от най-разпознаваемите фигури в китайския фолклор.

Видеото покрива основните сюжетни елементи от историята на Мулан: как тя се присъединява в армията, как се бори срещу нашествието на хуните. На екрана ще видим Скот Лий като злодея Бори Кан и обичаната китайска актриса Гун Ли в ролята на вещица, помагаща на хуните и с дарбата да се преобразява физически.

И докато трейлърът предизвика носталгични реакции у мнозина зрители, протестиращите в Хонконг имаха остри реакции.

„Мулан, която подкрепя държавно насилие и полицейска бруталност, не представя истинския дух на този персонаж: смела, отдадена и отстояваща себе си“, написа в социалните мрежи активистът Нейтън Лоу и даде началото на хаштага „BoycottMulan“. Още от август тази година насам демонстрантите настояват филмът да не бъде излъчван, когато в социална мрежа „Вейбо“ Луи написа, че подкрепя полицията.

„Всички вие може да ме нападнете сега. Що за срам за Хонконг“, гласи постът ѝ.